Sa prvim suncem, lijepim vremenom i haljinom, počnemo razmišljati o našem i jednom od najvećih izazova – celulit. Često ga zovemo i narandžina kora i uglavnom zahvata stomak, bedra, stražnjicu i područje iznad koljena. Jedan od glavnih razloga pojave celulita je nepravilna ishrana, manjak unosa tečnosti u organizam, količina sna i stres koji svakako ima uticaj na naše tijelo.

Celulit je zapravo promjena masnog tkiva i stanica koje su prouzrokvane određenim limfnim promjenama. Nastaje iz razloga nedovoljne sposobnosti organizma da se riješi suvišnog otpadnog materijala.  Štetne tvari se gomilaju u masnim stanicama koje se nalaze ispod kože, a rezultat toga je povećanje njihovog obima.

Ono što do sada možda niste znali je da je celulit nasljedan. Možete ga naslijediti od majke i ukoliko ga ona ima, veće su šanse da će se isti pojaviti i kod vas. Faktori poput redovnog treniranja, pravilne prehrane i učinkovitih tretmana i održavanja zdrave težine, mogu igrati ulogu u smanjenu ili nestanku celulita.

Horomni također imaju ulogu u pojavi celulita. Kako žene stare, njihova tijela proizvode manje estrogena, hormona koji pomažu pri protoku krvi. Manje estrogena znači i slabija cirkulacija, što može dovesti do smanjenog stvaranja kolagena i pucanja starijeg vezivnog tkiva.

Pored krema, ulja, tretmana i aparata pomoću kojih se možemo riješiti celulita, istina je da se protiv pojave istog možemo boriti i pravilnom ishranom. Uravnotežena prehrana bazirana na voću i povrću može smanjiti upalne procese u Vašem tijelu i pomoći Vam u održavanju zdrave težine. Važno je biti i dovoljno hidritiziran, što uključuje i ispijanje dovoljnih količina vode, kao i prehranu bogatu hranom sa visokim udjelom vode. Na taj način vezivno tkivo ostat će jako i gipko te čak možete izgubiti na težini.

Redovna tjelovježba ne može izliječiti celulit, ali u velikom broju slučaja može spriječiti ili smanjiti njegovu vidljivost. Celulit se javlja kad vezivna potkožna vlakna oslabe ili izgube na elastičnosti, no jačanje i rastezanje tih područja (uz dodatno topljenje viška masnih naslaga) može pomoći.

Ovo ljeto ne želimo imati celulit. Krenimo sa zdravim životom i borbom protiv pojave ” narandžine kore”.

 

Pripremila: Emina Vejsilović