Alen je profesionalni ugostitelj, kuhar i zaljubljenik u sve vrste kuhinje, a svoju ljubav, kako prema hrani tako i prema ugostiteljstvu, prenosi na suprugu Mirelu. Davne 1999-te godine u Sarajevu rađa se njihov prvi pupoljak ugostiteljstva, koji će se isticati od okoline, tek početak za širenje ljubavi ka hrani i gastronomiji. Kako većinu stvari u životu ne možemo predvidjeti, tako ni Mirela nije ni sanjala da će kroz takav posao zavoljeti pripremu hrane i završiti fakultet smjer nutricionizma za dodatno educiranje i bogaćenje svog znanja i čari kulinarstva. U tom trenutku njihova kuhinja doživljava neopisiv uspon i postaje spoj tradicionalne i moderne pripreme hrane.

Foodizam je mjesto na kojem ćete pronaći različite recepte, savjete za zdravu i drugačiju ishranu, mogućnost savjetovanja sa nutricionistom, te svakako ideje za obroke koje pripremate kod kuće.

Foodizam je nastao iz želje da sa svima podijele ono što rade, njeguju i stvaraju godinama. Kroz youtube kanal i društvene mreže žele da svi zavole kuhanje, nauče male tajne kuharstva, te da u hrani koju spremate uživate. Ne morate znati kuhati, trebate samo htjeti zavoljeti i naučiti.

Iza postojeće platforme, zajedničkim snagama upravljamo moj suprug Alen i ja, uz stručnu pomoć naših saradnika u izradi kvalitetnog materijala za YouTube kanal. Naša priča je usko povezana s našim privatnim životom, budući da smo mi već dvije decenije ne samo bračni nego i poslovni partneri. Odlučili smo zajedno ukomponovati naše profesije, obzirom da je Alen profesionalni ugostitelj i kuhar, a ja nutricionista došli smo do zaključka da je to idealan spoj kroz koji možemo prenijeti kako svoje znanje, tako i iskustvo na naše pratitelje, kazala je Mirela Nikšić, nutricionista.

Cilj je da publici približe “orijentaciju” i ljubav ka hrani i zdravoj ishrani. Koračajući skupa kroz sve životne aspekte posljednjih godina, stvorili su unikatnu, posebnu i spomena vrijednu priču.

Dosadašnji bit ugostiteljstva bio je priuštiti ljudima ugođaj više aspekata našeg lokala i raznovrsne ponude, dok kroz ovaj projekat, dovodimo taj isti ugođaj u njihova 4 zida i prikazujemo način na koji možemo prenijeti naše znanje, pomoći ljudima da uživaju u hrani i samim tim se zdravije hrane i žive. Obzirom da je trenutno stanje pandemije sve nas dovelo da provodimo više vremena kod kuće nego inače, idealno vrijeme je da to svi iskoristimo i brinemo više o našem zdravlju i ishrani.

Inspiraciju svakodnevno nalaze u spontanim trenucima. Cijeli proces snimanja jednog video materijala varira – od pripreme koju se trude pojednostaviti što je više moguće, pa samim tim cijeli proces ne predstavlja nikakvo opterećenje.

Radimo ono što volimo, kuhamo ono što mi volimo da jedemo i mislimo da će se svidjeti ljudima. Prioritet nam je da pomognemo ljudima da brže i lakše dođu do zdrave ishrane, promoviramo domaće proizvođače hrane i na kraju osvijestimo i motiviramo ljude da sami kuhaju brzo i lako, a zdravo i ukusno. I jednako važan detalj je da iza naših videa na YouTube kanalu stoji mlada i vrijedna ekipa profesionalaca, na čelu sa Markom Jovančićem sa kojima uživamo raditi.

Koračajući skupa kroz sve životne aspekte posljednjih 20 godina stvorili su unikatnu, posebnu i spomena vrijednu životnu priču. A kako je raditi sa suprugom toliko dugo godina, Mirela otkriva:

Iako se na prvu može činiti da su takve poslovne veze daleko od savršenih, jer većinu vremena provodimo zajedno i ima puno uspona i padova, kao i u svakom poslu, ali mi smo dokaz da se svaka kriza može prebroditi ukoliko postoji međusobna podrška, razumjevanje i poštovanje. Najbolji pokazatelj je da uspjevamo zajedno već preko dvadeset godina, kazala je Mirela kroz osmijeh.

S druge strane, za Alena je rad u paru ne samo lakši, već i mnogo ljepši posao.

Mirela je moj najbolji partner u svakom pogledu bez koje ne bih mogao zamisliti niti jedan dan. Kroz godine sam se uvjerio da je ključ uspjeha imati iza sebe pravu ženu. U paru je sve ne samo lakše, već i mnogo ljepše, te upravo želimo i pokazati našim gledateljima važnost zajedničke angažiranosti u kuhinji. No, uz uživanje u pripremi hrane sa svojim partnerom ili partnericom, želimo skrenuti veliku pozornost na nužnost učestvovanja naših najmlađih. Sudjelovanje djece u kuhinji neopisivo doprinosi razvoju djece, te mnogim vještinama, uz motoričke sposobnosti i koordinaciju. Bilo koja vrsta njihovog učešća im daje osjećaj važnosti i zajedništva. Npr. potaknite dijete da vam pročita recept i na taj način uz zabavu može vježbati čitanje ili usvajati brojeve pomažući prilikom vaganja namirnica. Najvažnija i najljepša korist koju dobivate od zajedničkog kuhanja je vrijeme provedeno skupa što je najbitnije za djetetov zdrav i pravilan razvoj, kazao je Alen.

Njihov vječiti moto jeste motivacija za kuhanje. U ovom projektu pokušavaju da prikažu važnost i ljepotu koju predstavlja balansirana prehrana u čovjekovom životu.

Za nas nijedan recept nije kompliciran, jer tajni sastojak koji olakšava i uljepšava svako kuhanje jeste prstohvat ljubavi unesene prvim korakom u kuhinju. Što se tiče eksperimentiranja, smatramo to najsretnijim dijelom kuhanja, kroz koje u potpunosti možemo iskazati svoju kreativnost. Kod nas u kuhinji se nerijetko možete susresti sa raznim nazovimo nespojivim namirnicama, koje mi smatramo savršenom kombinacijom. Siguran sam da ćete ostati oduševljeni neobičnim kombinacijama ukoliko budete kuhali po našim receptima.

Ishrana koju najviše potenciraju, kako kroz ovaj posao tako i u privatnom životu, jeste ona bazirana na sezonskim namirnicama i prije svega domaćim proizvodima kojim je naša država jako bogata.

Naši najbliži prijatelji i rodbina obožavaju da im mi kuhamo, a najbolji pokazatelj je da se i sami pozivaju da nam dođu u goste. Pored toga, treba se koncetrisati na izbacivanje prekomjerne brze hrane koja je nažalost jako popularna kod mladih ljudi kao i kupovina gotovih i polugotovih jela. Također važan dio je ne preskakati doručak uz izgovor da nemamo vremena ujutro za pripremu. Na našem YouTube kanalu imate mnoge ideje kako pripremiti namirnice koje možete ponijeti i na posao.

Plan im je promovirati proizvođače koji nemaju mogućnost i priliku da prošire svoje tržište, te mlade ljude koji nemaju pravo glasa i ne mogu doći na red u medijima.

Uvijek se radujemo novim idejama i projektima.  Mi ćemo pokušati kroz ovaj projekat svima približiti važnost redovnih zdravih obroka za koje ne treba mnogo vremena, a dobrobiti koje donosi zdrava ishrana za naše zdravlje je nešto o čemu svi moramo voditi računa, posebno kada su mlade generacije u pitanju. Domaća privreda gradi zajednicu. Posebno u ovim kriznim vremenima pokazao se ogroman značaj domaćih proizvoda, jer to ima efekat kako na privredu cijele zemlje tako i na radna mjesta. Hrana nastala u BiH je mnogo bolja za naše zdravlje jer nudi kvalitet i poznat sadržaj, te kraće vrijeme potrebno za transport namirnica za razliku od uvoznih namirnica. Kupovinom domaćih proizvoda pomažemo jedni drugima, jačamo ekonomiju naše domovine, te pravimo bolju budućnost našoj djeci.