Do dvadesetog stoljeća ovaj odjevni predmet je bio dio nevidljive konstrukcije ženske odjeće, i itekako zaslužan za poželjnu figuru pješčanog sata. Nekada u historiji je korzet bio uzrok mnogih čestih nesvjestica, zbog pritiska na određene organe. Međutim, žene su sve radile za ljepotu.

Odbačen je početkom prošlog stoljeća zahvaljujući poznatom dizajneru Paulu Poiretu, koji nije, doduše, imao na umu oslobođenje žena, već je korzet narušavao kroj njegovih najnovijih kreacija koje su naglasak pomaknule sa struka na ramena.

Cijele 1920-e žene su provele slobodno se kretajući u haljinama koje su opušteno padale niz bokove, no konzervativizam kasnih tridesetih, ali i popularni filmovi ‘Prohujalo s vihorom’ i ‘Male žene’ vraćaju u modu naglašen struk.

1970-ih Vivienne Westwood odlučila je da korzeti ne sputavaju već osnažuju žene i pretvorila simbol viktorijanskog doba u zaštitni znak svoje punk estetike.

Ideju da korzet oslobađa žensku seksualnost promovirali su 1980-ih Thierry Mugler i Jean Paul Gaultier čijem je satenskom korzetu Madonna osigurala status ikoničkog odjevnog komada.

No, vratimo se u 2021. godinu. Poznate ličnosti i influencerice već godinama ne samo da nose korzete u posebnim prilikama, već u pojasevima nalik na korzete i vježbaju.

A veliki povratak naglašenog struka najavile su i viđene revije za proljeće/ljeto 2021. Alexander McQueen, Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood, Schiaparelli, Dion Lee najistaknutiji su dizajneri koji za sljedeće proljeće najavljuju pravi revival naglašena struka, kao da time žele poručiti – new year, new me!

Korzeti za sljedeću sezonu donose svježinu u odjevni komad s dugom historijom i osnažuju one koje ih nose, daju im novo držanje i stav, a najistaknutije lookove iz novih kolekcija pogledajte u nastavku.