Oslobodite se osjećaja straha, tjeskobe, zbunjenosti…

Odlasci ginekologu su od izrazitog značaja, a mlade žene bi prvi pregled trebale napraviti prije prvog spolnog odnosa, ako su već postale spolno aktivne, ukoliko imaju neke simptome – koji su vezani za ginekološko zdravlje. Također, ukoliko su im potrebni savjeti o kontracepciji, o planiranju porodice, ako primjećuju bilo kakav poremećaj ciklusa, krvarenje ili bol, imaju neuobičajen iscjedak, svrbež, ranice, izrasline…

Susret s ginekologom

Veoma je bitno da se na prvom pregledu ustanovi važnost redovnih odlazaka ginekologu kao načinu brige o svom reproduktivnom, ali i općem zdravlju. Preporučuje se da pregled zakažete nakon završene menstruacije.

Istuširajte se u razdoblju od 24 sata – prije nego što posjetite ginekologa. Stručnjaci savjetuju da ne koristite nikakve agresivne šampone za pranje intimnog područja, jer korištenjem takvih preparata možete umanjiti kvalitetu uzetih briseva i Papa nalaza.

Prvi ginekološki pregled potpuno je bezbolan, te nemate razloga za brigu. Budite opušteni, te imajte puno povjerenje u svog ginekologa. Na početku, doktor će vas pitati osnovne informacije, poput onih – kada ste dobili prvu menstruaciju, trajanje ciklusa, o količini krvarenja, o datumu zadnje menstruacije… Taj dio susreta s ginekologom idealan je kako biste popričali o simptomima koji vas muče, razlogu zbog kojeg ste došli, te da razgovarate o kontracepciji, spolnim bolestima ili bilo čemu vezanom za vaše ginekološko i spolno zdravlje.

Nakon razgovora, počinje pregled na ginekološkom stolu.

Na početku se prvo gleda stidnica (vanjsko spolovilo) i eventualno prisutne promjene. Nakon toga se u rodnicu uvodi spekulum – plastični ili metalni instrument koji služi za širenje kanala rodnice, a služi za bolju vizualizaciju stijenke rodnice i vrata materice. Samo uvođenje spekuluma u rodnicu nije bolno, osim ako postoji upala ili ako je rodnica veoma suha – u tom slučaju možete osjećati veoma malu nelagodu. Dok je postavljen spekulum, radi se Papa test četkicom se uzima obrisak vrata materice, a sam postupak je potpuno bezbolan.

 Brisevi

Može se desiti da, s obzirom na simptome, ginekolog uoči i određene anomalije ili sumnje na neku spolno prenosivu infekciju. U tom slučaju obično se rade brisevi – na najčešće uzročnike spolno prenosi

Također, nakon pregleda u spekulima slijedi palpacijski pregled prilikom kojeg ginekolog u rodnicu umeće kažiprst i srednji prst jedne ruke, a drugom rukom preko trbušne stijenke opipava matericu i jajnike. Ni ovaj dio pregleda ne bi trebao biti bolan, ali ukoliko osjetite bolnost važno je to naglasiti vašem ginekologu. Pregled se može nadopuniti ultrazvukom koji dobro prikazuje maternicu i jajnike, a njime se mogu otkriti i neka stanja kao što su policistični jajnici.

Ginekološki pregledi su od izuzetnog značaja, stoga oslobodite se osjećaja straha, tjeskobe, zbunjenosti… – koji sprečavaju ženu da napravi taj korak za svoje zdravlje. Redovni pregledi, saradnja s vašim doktorom i briga o vlastitom zdravlju mogu vam donijeti samo pozitivno, a izuzetno su važan dio u životu svake žene.