Voće koje ima okus poput tonika, izuzevši slatkoću, pravo je otkriće za sve ljubiteljice ovog pića. Nevjerovatno je osvježavajuće i ukusno, a ne treba zaboraviti ni njegove zdravstvene benefite.

Pomelo (Citrus grandis) je agrum koji potječe iz jugoistočne Azije, i među citrusima definitvno ima najveće plodove. Veličine je kao dinja, a teži oko jedan do dva kilograma). Riječ je o voću koje, za razliku od ostalih citrusa, nije kiselo, već slatkasto. Pomelo podsjeća na grejp, no puno je blažeg okusa. Njihova sličnost ne čudi jer je grejp i nastao upravo križanjem pomela i narandže. Pomelo nije hibrid, već zasebna vrsta.

Na naše zadovoljstvo, ovo slasno voće može se pronaći u supermarketima. Ako ga do sada niste probali, definitivno je vrijeme. Možete birati između žutog ii crvenog pomela.

Pomelo – nutritivna vrijednost

Ako planirate smršati, pomelo će vas držati dugo sitim i potaknuti probavu. U sto grama ploda ima svega 38 kalorija, a obiluje i vlaknima. Od vitamina pomelo sadrži visoku količinu vitamina C – u sto grama 102 posto preporučene dnevne doze. Osim vitamina C sadrži i visoku razinu kalicija, vitamina A, riboflavina i vitamina B3.

Pomelo – zdravstvene dobrobiti

Zbog visoke razine vitamina C, pomelo je savršena namirnica za sve one koji žele ojačati imunitet, a zbog dijetalnih vlakana u njemu, dobar je za rješavanje probavnih problema (i proljeva i zatvora). Osim toga, pomaže kod infekcija mokraćnog mjehura. Obavezno ga uvrstite u svoj jelovnik.

Međutim, morate pripaziti ukoliko imate problema s niskim pritiskom ili bubrezma. U tom slučaju posavjetujte se s liječnikom prije konzumacije ovog voća. Isto bi trebale učiniti i osobe koje piju lijekove.