Ulja su vijekovima poznata po svojim različitim blagodatima. Za mnoga ste sigurno čuli, ali jedno koje tek postaje popularno među zaljubljenicima zdrave hrane je MCT ulje.

MCT ulje je bogat izvor zdravih masti – triglicerida srednjeg lanca. MCT tijelo lako apsorbuje, izvlačeći iz njega energiju i praktično se ne skladišti u rezervama masti. MCT ulje je napravljeno od kokosovog ulja, može se uzimati u obliku dodataka ishrani ili dodati prelivima za salatu.

Ovo ulje se najčešće koristi u svrhu sagorijevanja masti, jer istovremeno utječe na nekoliko mehanizama gubitka kilograma. MCT promoviše oslobađanje dva hormona „sitosti“ odjednom – II peptida i leptina. Što je veća koncentracija ovih hormona u krvi, to ćete manje osjećati glad. Zbog toga se MCT preporučuje ujutru kako biste smanjili prejedanje u sljedećim obrocima.

Pored toga, MCT ulje pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što također smanjuje rizik od prejedanja. Zvuči paradoksalno, ali masti u MCT ulju doprinose sagorijevanju masti. Ovi molekuli su mnogo manji od molekula drugih ulja (maslinovog ili suncokretovog), zbog čega ih tijelo obrađuje na malo drugačiji način.

Masne kiseline koje čine osnovu MCT imaju moćna antibakterijska i antifungalna svojstva. Studije su pokazale da redovno uzimanje može smanjiti vjerovatnoću nastanka bolesti povezanih sa bakterijama za 80%. Pored toga, MCT značajno smanjuju proizvodnju „lošeg“ holesterola, što pruža efikasnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti, koje su već dugi niz godina prvi uzrok smrti u svijetu.

Zbog svoje sposobnosti da kontroliše nivo šećera u krvi, MCT ulje je odličan tretman za dijabetes tipa 2 i mnoge druge hormonalne bolesti. Uprkos svim svojim korisnim svojstvima, MCT ulje, u velikim količinama, može biti štetno za tijelo. Višak MCT stimuliše akumulaciju masti u jetri, što dugoročno može dovesti do drugih hroničnih bolesti.

Preporučena doza MCT ulja je 2 kašike dnevno. Ako se ne prekorači, ulje će tijelu donijeti izuzetne koristi.