Ovo je priča o neustrašivoj majci i njenom posebnom dječaku 

Sarajka Inela Prutina ponosna je majka posebnog dječaka Abdulaha, kojem je dijagnosticiran autizam. Abdulah je veseo, šarmantan, topao, ljubitelj fudbala, plivanja, životinja i itekako je dobar drug…

Piše: Indira Delić

Neizmjerna podrška

U početku, uspostavljanjem dijagnoze, Inela je prolazila kroz razne emotivne faze…

– Najbitnija faza, iz ove perspektive, je prihvatiti dijagnozu i ući, grubo rečeno, u borbu i uhvatiti se u koštac sa životom koji neće biti lak. Da, sjećam se kao jučer dana kada smo dobili dijagnozu – autizam. Izašli smo s pedijatrijske klinike u Sarajevu i dugo sjedili u autu bez ijedne riječi. Prvo sam nazvala brata, sjećam se, moju veliku podršku. Zajedno s našim roditeljima smo se taj dan isplakali… Ali, veoma brzo naš dan pretvorili smo u dan planova i motivacije – kako nastaviti dalje i pomoći našem Abdulahu. Hvala im za neizmjernu podršku.

Abdulah je bio u programu rane intervencije koja je ključna za napredak djeteta.

– Tražila sam način kako da prigušim svoju bol i najefikasnije pomognem mom djetetu u ostvarenju njegovog napretka. Uključila sam ga na razne aktivnosti kao što su jahanje, plivanje i što više druženja s djecom.

Inela kaže da je očekivala mnogo veću podršku od sistema, te da su u većini slučajeva dječica s dijagnozom autizma prepuštena sama sebi.

–  Uvijek je neka borba za ostvarenje njihovih osnovnih ljudskih prava. Od porodice i prijatelja, mog okruženja, imala sam veliku podršku i razumijevanje, kako tada/tako i sada što mi zaista mnogo znači. Imati u svojoj blizini drage ljude koji vole vaše dijete i vas, te koji vam daju motivaciju i podršku je zaista neprocjenjivo – kaže naša sagovornica, te dodaje:

– Abdulah je hipersenzitivan i zaista osjeća istinsku ljubav, a istom mjerom je i uzvraća. Njegovi drugari iz IV-1 razreda O. Š. Safet-beg Bašagić tu su za njega i pružaju mu podršku. Više bih se osvrnula na okolinu. Okolina ostaje nijema na probleme koji se njih ne tiču i često ne žele ni da pokušaju dati priliku našoj djeci. Naravno ne uvijek i ne svi.

Abdulaj s najboljom prijateljicom Aišom

 Ljubav sve pobjeđuje

Drugim majkama, koje se nađu u sličnoj situaciji, naša sagovornica poručuje da budu hrabre i jake.

– Nemojte bježati od problema za dobrobit svog djeteta, nismo mi birali autizam, autizam se nama desio. Što ranije prihvate, tim prije ćete moći pomoći svom djetetu. Budite odvažni u društvu i ponosni na svoje dijete i sebe. Svaki trud će se isplatiti i svaki pedalj napretka vašeg djeteta će vam biti vjetar u leđa da hrabro koračate kroz život. Doživjet ćete uspone i padove, boriti se s vjetrenjačama, ali ćete doživjeti neizmjernu ljubav i ponos na svaki postignuti uspjeh. Bit će teških dana, ali ljubav prema našoj djeci će nadvladati sve prepreke.