Voće prepoznatljivog okusa, spada među najzdravije namirnice, a čini čuda za zdravlje i ljepotu. Šta sve ne znate o moćnom grejpu?

Grejp (Grapefruit – Citrus paradisi) tropska je biljka iz porodice agruma gorkog okusa. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do šest metara, ali može doseći i trostruko veću visinu. Plodovi grejpa narastu do 15 centimetara u promjeru, a imaju žutu ili narandžastu boju kore.

Vjeruje se da je prvi grejp nastao na rajskom otoku Barbados u 18. stoljeću, a zvali su ga ‘zabranjeno voće’. Nakon toga se spominje na Jamajci, a naziv grejpfrut datira tek od 1814. godine. Smatra se da je grejp zapravo nastao ukrštanjem narandže i pomela. Danas su najveći proizvođači ovog voća SAD, Kina i Južnoafrička Republika.

Grejp je prepun vitamina C i zato spada u grupu antioksidansa koji sprečavaju starenje kože i pomažu s viškom kilogramima. Zanimljivo je da crveni grejp sadrži više antioksidansa nego bijeli.

Istraživanja su pokazala da uz dodatak grejpa ili soka od grejpa u svakodnevnoj prehrani, ishranu i uz fizičku aktivnost možemo gubiti kilograme brže i zdravije bez izgladnjivanja!

Naime, ovo sočno voće gorkastog okusa sadrži malo kalorija, malo natrija, ali puno kalija i enzima koji potiču sagorijevanje masnoća. To što ima malo kalorija znači da ga možemo mnogo jesti bez straha od debljanja, a malo natrija pomaže kod izbacivanja viška vode iz organizma.

Grejp je kao i svi citrusi odličan izvor vitamina C koji ima vrlo važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. U sezoni prehlada, preporučuje se redovna konzumacija hrane bogate vitaminom C kako bismo  zaštitili organizam. Iako grejp najčešće jedemo samostalno, u voćnim salatama ili pijemo njegov sok, s različitim začinima postaje vrlo ukusan dodatak zelenoj salati, dok je zapečeni grejp izvrstan prilog. Grejp se može preraditi i u džem koji je zanimljivog okusa. Kad sve zbrojimo, grejp zaslužuje da ga što češće uvrstimo u svoju prehranu, zar ne?