Često pitanje kod novopečenih mama jeste da li smiju uzimati lijekovi dok doje? Kako lijekovi utječu na majčino mlijeko i koji su lijekovi sigurni za korištenje…

Svaki lijek koji konzumiramo je prisutan u krvi i automatski se nalazi i u majčinom mlijeku. Uprkos tome, većina lijekova realno predstavlja izuzetno malen rizik za dojenčad.

Šta sve utječe na izloženost lijekovima iz majčinog mlijeka?

Gotovo svaki slučaj je individualan. Međutim, svakako u najmanje rizičnu skupinu spadaju zdrave bebe stare 6 mjeseci ili više koje iznimno uspješno mogu “preživjeti” te male količine lijekova koje je majka uzimala. Isto tako, recimo, lijekovi koje je majka uzimala 3 do 4 dana nakon rođenja djeteta neće imati veliki utjecaj na dijete zbog male količine mlijeka koja se u tom vremenu proizvode. Mnoge se žene pitaju trebaju li prestati dojiti dok uzimaju lijekove.

Većina je lijekova zapravo sigurna za dojilje. Oni koji nisu, odnosno koji bi mogli naštetiti djetetu mogu se prestati uzimati, ako za to postoji adekvatna alternativa.

Koji su lijekovi sigurni?

Prije konzumacija, a pogotovo imate li kakvih nedoumica, svakako se trebate prvo savjetovati sa svojim liječnikom. Međutim, evo nekog okvirnog popisa onoga što je svakako sigurno za upotrebu:

Antibiotici koji sadrže: ibuprofen, paracetmol

Antigljivični lijekovi koji sadrže: flukonazol, mikonazol (u minimalnim količinama), klotrimazol

Kontracepcijske tablete – kontraceptivi koji sadrže estrogen ne mogu utjecati na proizvodnju majčinog mlijeka. Međutim, neki stručnjaci ipak savjetuju izbjegavanje kontracepcije za vrijeme dojenja, ako je to ikako moguće. Ako ne, sačekajte da se dojenje ustabilizuje pa tek onda počnite s uzimanjem kontracepcijskih tebleta, piše ordinacija.hr

I svakako ne zaboravite pratite reakcije svoje bebe. Ukoliko primijetite bilo kakve promjene na djetetu, a posumnjate da je zbog određenih lijekova, svakako se odmah posavjetujte s liječnikom!