Jedna je od onih biljaka koje svako želi u svom vrtu. Posjeduje izrazito velike cvjetove koji dolaze u raznim bojama i oblicima.

Porijeklom iz Meksika, kasnih 1700-tih donesena je u Madrid, odakle se proširila Evropom, a kao posljedica križanja s drugim biljkama, danas postoji mnoštvo različitih vrsta dalija, a prema obliku cvjetova dijele se u čak deset podvrsta od kojih su najpopularnije lopočaste dalije (Dahlia Pearl of Heemstade), loptaste dalije (Dahlia Cryfield harmony) i jednostavne dalije (Dhalia Yellow Comet).

Dalija Astecima nije bila ukrasna biljka, već sirovina od koje su radili brašno ( sušli su i mljeli lukovicu), dok su od stabljike radili cijevi za vodu. Zbog toga što im je toliko značila, Meksikancima je dalija nacionalni cvijet. Dalije mogu narasti od 20-ak do 150 centimetara u visinu, a cvatu od ranog ljeta do kasne jeseni, odnosno do prvih mrazova.

Uzgoj dalija

Ukoliko želite ovaj cvijet u svom vrtu, na to morate misliti u rano proljeće. Ovo vam je idealno vrijeme kada biste krenuli sa sadnjom dalija. Posadite gomolje na dubinu od četiri do šest centimetara s klicom prema gore, na sunčano mjesto, u dobro dreniranu zemlju. Sadite li dalije velikih cvjetova, vodite računa da će svakoj od njih trebati tri do četiri metra prostora, dok će manjim dalijama biti dovoljno dva metra. Posađene lukovice prekrijte s malo mahovine ili ogranskog gnojiva. Kada biljka dosegne visinu od 15 centimetara uklonite sve stapke osim one najjače, a kada se razlista, otkinite onaj najviši par listova kako bi potaknula grananje i gušće cvjetanje. Dalije jako brzo rastu i zbog toga trebaju dosta vode.

Dalija ima jaku simboliku i znači vječnu ljubav te duboku privrženost nekome. Zbog toga je dalija nerijetko u svadbenim buketima, a poklanja se i za godišnjice braka. Također, simbolizira unutarnju snagu, dostojanstvo i eleganciju.