Kada je motiv za pokretanje posla ljubav prema onome što radite, želja da budete drugačiji, ali opet osluškujete želje klijenata i kad radi zarade ne želite pristati na kompromise, veliki su izgledi da ćete uspjeti. Upravo svim ovim načelima vodila se Azra Topalović, slastičar, domaćica, supruga i majka dvije djevojčice, kada je prije nekoliko godina pokrenula vlastiti biznis kreiranja savršenih ukusnih torti koje su osvojile sve ljubitelje slatkog.

Razgovarala: Nađa Huseinbegović

Slastičarstvo je umjetnost, a slastičari su umjetnici koji svojim remek-djelima život svim zaljubljenicima čine slađim. Vrhunske slastice spoj su umijeća, znanja i vrhunskih namirnica, ali prije svega – zanimljivih vizija. Najprije je krenula sa tortom za prvi rođendan svoje kćerke, te osluškujući želje, ukuse, komentare, pohvale i primjedbe dodatno se usavršavala i krenula u ozbiljan biznis.

Iskreno, ni u snovima nisam sanjala da ću se baviti ovim poslom i sve je krenulo nekako spontano 2014. godine kada sam počela s nekim klasičnim tortama. Nakon toga sam pravila tortu za prvi rođendan svoje djevojčice, i nakon toga, moj posao je već došao u naprednu fazu, kazala je Azra Topalović, te dodala:

Naš prvi rođendan i odmah torta na 3 sprata, zvuči nerealno, ali za mene savršena u tom trenutku. Kada se sada u ovom trenutku prisjetim te torte, odmah mi u glavi neravne ivice, loptasti oblik spratova, zlatno-roza, sa krunom na vrhu, prava početnička… ali zato puna ljubavi.

Radni dan joj počinje tek kada popije prvu jutarnju kafu. Nakon toga kreće u avanturu kreiranja savršenih tortica.

– Nakon jutarnje kafe, prvo što uradim je da ispečem kore za torte i spremim filove. U toku dana dok se filovi hlade, završavam kućne obaveze. U suštini radno vrijeme nemam. Radim dok ne završim, e sad to može biti u 17 ili 22 sata. Što se tiče mušterija – hiljadu ljudi hiljadu čudi. Nekome je jako bitno da je svaki detalj urađen savršeno, dok je drugima bitan okus, a treći bez ikakve ideje, a pri tome neodlučni (najteži).

Pri kreiranju jedne torte, kako ističe naša sagovornica, treba paziti na više faktora, a o tome koliko se razlikuju sadašnje torte od onih prvih, početnih, govore njena trenutna umjetnička djela.

– Sada je izrada torte prešla na jedan profesionalni nivo. Sve zahtjeve ispunjavam i ne znam reći ne. Želju svake mušterije uvijek pokušavam prenijeti na tortu. S druge strane, sada su malo drugačija vremena. Imate dosta više izbora materijala koji su lakše dostupni. Kada sam počinjala, prije nekih sedam godina, većinu stvari sam morala naručiti preko interneta.

Azra je učesnica brojnih takmičenja, a najveća torta koju je napravila bila je visoka dva metra.

Imala sam priliku učestvovati na raznim takmičenjima, a to podrazumijeva puno koncentracije i truda. Svaki detalj se prati i on ne smije biti napravljen iz kalupa, jer vam u suprotnom slijedi direktna diskvalifikacija ili negativni bodovi. Ukoliko imate figurice od fondana, potrebni su dani pripremanja, pa sušenje i sve mora da bude savršeno. Jako je bitan i okus torte, a za to sam dobila pohvalu od glavne sutkinje na Sajmu Turizma održanom 2018. godine u Sarajevu. Kada ozbiljno shvatite ovaj posao, samo nebo je granica – tako da sam prihvatila ponudu i napravila najveću tortu na ovim prostorima. Torta je bila visoka 2,10 m i širine 1,60m i bila je rođendanska torta za prvi rodjendan televizije Nova BH.

Pored klasičnih, rođendanskih i svadbenih torti, često se susreće sa neobičnim zahtjevima koje treba prenijeti na tortu.

Najneobičnija torta koju sam pravila bila je ona u obliku kalašnjikova, koja je bila duga 1,2m i rađena za jednog lovca. Što se tiče ostalih zahtjevnih tortica, držim se svojih stalnih recepata, ali uvijek istražujem i pokušavam nove recepte u kućnoj varijanti. Široka je lepeza okusa, poput poput čokolade, čoko banane, višnje, ferrera, torti s orasima, malinama, šumskim voćem, andjeo torta, reform i mnoge druge.

Svaka joj je slastica, kaže Azra, posebna na svoj način, svaku koju je isprobala veže za određene ljude, emocije i stanja, no za vrijeme našeg razgovora izdvojila je ipak jednu.

– Moji ukucani najviše vole Anđeo tortu… a za goste, oni uvijek znaju da ima komad viška za njih, kazala je Azra uz osmijeh.

Nakon poslovnih obaveza, Azra svoje slobodno vrijeme provodi sa porodicom. Majka je dvije djevojčice.

Ne mogu reći da je naporno, ali da je teško, jeste. Jedna ide u prvi razred dok je druga jos uvijek beba, ali nekako se sve opet stigne. Organizacija je u svemu ovome ključni faktor.

I za kraj, Azra je za naše čitateljice otkrila omiljeni recept za Bomba tortu, koju ne trebate peći. Azri hvala, a vi dame, pišite nam kako vam se svidjela torta. Prijatno!

Sastojci :

700gr mljevenog keksa, 250 gr putera , 400 gr mljevenih oraha, 200 grama šećera, 300 ml fanta soka. Sve sastojke sjediniti mikserom te napraviti poluloptu. Dekorišite mljevenim orasima, a nakon toga ostavite da odstoji u frižideru minimalno pet sati.