Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu Selma Terzić i Faris Salihbašić pokrenuli su zanimljiv projekt pod nazivom ABCdoc, stranicu na kojoj svi studenti i doktori imaju jednako pravo da učestvuju i da to bude mjesto za dijeljenja znanja i učenje. Kako su rekli na početku razgovora, ideja da se upuste u formiranje projekta ABCdoc došla je tokom prakse u Općoj bolnici u Sarajevu. Podršku su dobili od kolega s fakulteta koji su im se vremenom pridružili u radu. Mreža saradnika se u međuvremenu proširila na 80 ljudi, a cilj je da stranica poveže studente iz BiH i regiona.

Razgovarala: Nađa Huseinbegović

Kako ste došli na ideju da pokrenete platformu ABC doktori?

ABCdoc je nastao jer studenti medicine nisu imali ni teoretsku ni praktičnu nastavu zbog epidemiološke situacije. Faris i ja smo radili u Centru za srce u Sarajevu kao volonteri i tu smo vidjeli koliko doktori istražuju i koliko ustvari mi ne dobijamo ono konkretno znanje koje nam treba. Pandemija COVID-19 je uzrokovala da studenti medicine ili uopšte nemaju nastavu, ili imaju ponešto ne baš zadovoljavajuće on-line nastave, nemaju praksu, već sjede kod kuće i snalazi se kako ko zna. Pretpostavili smo da postoji još studenata koji se isto osjećaju i misle. Pored toga, željeli smo da imamo stranicu na kojoj svi studenti i doktori imaju jednako pravo da učestvuju i da to bude mjesto za dijeljenja znanja i učenje, kazala je Selma Terzić, jedna od osnivačica stranice ABCdoc.

O čemu se tačno radi?

ABC doc je projekat koji podrazumijeva web stranicu, instagram profil, facebook profil i YouTube kanal. Želimo povezati medicinske radnike u regiji i motivisati ih da istražuju i pišu. Najvažniji dio našeg projekta su naši članci.

Kome je namijenjena stranica ABC doktori?

ABC doktori je stranica za sve studente medincke grupacije, za sve one koje interesuje medicina, kao i za doktore, magistre farmacije, tehničare, medicinske sestre i dr. Vjerujem da svako može naći nešto za sebe i naučiti nešto novo.

Od koga ste dobili podršku prilikom realizacije same ideje?

Najveću podršku smo dobili od studenata koji rade kao naši saradnici. Pored toga, mladi doktori su veoma zainteresovani za rad sa nama i njihovi članci su zaista odlični i mislim da će posebno biti od koristi našim mlađim kolegama, ali i pacijentima koji žele da znaju više o svojoj bolesti. Navela bih i dr. Muhameda Salihbašića. dr. Bakira Nakaša, dr. Ninu Jovanović, dr. Vernesa Begovića koji su nam zaista dali puno podrške i pomoći, ističe naša sagovornica.

Da li ste imali podršku profesora sa Medicinskog fakulteta?

Do ovog trenutka nismo tražili podršku Medicinskog fakulteta, predali smo dopis kojim pozivamo sve zainteresovane zaposlenike da se prijave kao i svi drugi, ali niko nije izrazio želju. Ne želimo da gledamo institucije, zanimaju nas pojedinici. Vjerujemo da će u budućnosti doktori koji rade na fakultetu sigurno biti dio ovog projekta. Za početak smo se fokusirali na doktore koje inače nemamo priliku da čujemo i fokus smo stavili na njihovo iskustvo, a ne na samu titulu, kao i na njihovu želju da nesebično dijele svoje znanje. Moram reći i da su svi profesori sa kojima smo imali kontakt, kako u Sarajevu, tako i u drugim gradovima, bili veoma raspoloženi da sarađuju sa nama. 

Koji je cilj projekta?

Neke naše osnovne želje su da riješimo problem studenata medicine koji su trenutno zapostavljeni. Nemamo praktičnu nastavu i to je zaista otežalo studiranje. Pored toga se nadamo  da ćemo uspjeti da stvorimo bolju atmosferu u svijetu medicine i da će se fokus okrenuti prema istraživanju i učenju, a ne prema stvarima koje nemaju veze sa medicinom.  Treći cilj je poboljšanje odnosa doktor-pacijent tako što ćemo omogućiti da se pacijenti upoznaju sa svojim  stanjem i kada budu znali kako će se to stanje odraziti na njihov život te šta njihov doktor treba da uradi. Još jedna veoma bitna stvar je povezivanje studenata medicine u BiH, a vremenom i u regiji, te pokretanje modernizacije zastarjelog načina studiranja medicine kod nas.

Počeli ste vas dvoje. Koliko trenutno imate saradnika?

 Sada smo već blizu 80 saradnika i broj se stalno povećava. Oduševljeni smo saradnicima, jako su vrijedni i posvećeni. Naši saradnici su studenti i doktori koji pišu članke iz oblasti za koje imaju poseban interes. Na taj način pomažu svojim mladim kolegama da nauče komplikovane oblasti na moderan i zanimljiv način, a i starijim kolegama mogu pomoći kada trebaju da ponove neke stvari. Saradnici dolaze iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Pored članaka, dostupni su i video sadržaji?

Snimili smo nekoliko video materijala i vidimo da je to nešto što naši studenti trebaju. Zbog toga, želimo da sadržaj bude što kvalitetniji. Trenutno je  snimanje video sadržaja odgođeno, tražimo bolju opremu i učimo još uvijek na koji način možemo uređujemo naš sadržaj kako bi bio još bolji. Imamo nekoliko videa na koje smo zaista ponosni i dogovorili smo još nekoliko intervjua sa zanimljivim doktorima.

Koje teme sve možemo čitati na vašem portalu?

Naš portal je fokusiran na kliničke predmete i teme: interna medicina, hirurgija, dermatologija, onkologija i sl. Pored toga možete pronaći dio COVID-19 u kojem objavljujemo naučne činjenice o COVID-19 kroz veoma zanimljive teme. Mislim da je to trenutni najbitniji dio za one koje interesuje naša stranica. Za studente postoje i ABCdoc materijali za studente.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Imamo velike planove, trenutno radimo na velikom projektu o kojem vam ne smijemo puno pričati, ali vam možemo reci da nas pratite na društvenim mrežama. Pravimo i novu stranicu, pokušavamo naći bolja rješenja kako bi naša stranica bila što bolja. Želimo da organizujemo i radionice za studente kako bismo sa njima što više radili i pomogli im ne samo da istražuju već i da uče i da koriste sve resurse koji su im dostupni. Još jedna želja za budućnost je dio stranice namijenjen za one koji nisu medicinski radnici, ali imaju pitanja sa kojima im možemo pomoći kao i što bolji YouTube kanal, zaključila je naša sagovornica.