U svijetu se procjenjuje da 10 posto žena pati od nedostatka željeza u organizmu, a najviše pogađa one koji su fizički vrlo aktivne i žive užurbano. Da biste znali, poslušajte nekoliko signala koje vam šalje vaše tijelo. Ovo su neki od najčešćih simptoma.

Umor
Tijelo koristi željezo kako bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, a koji prenosi kisik. Manjak kisika u krvi dovodi do osjećaja konstantnog umora.

Loša koncentracija
Primijetili ste kako je vaša koncentracija izrazito loša te teško funkcionirate pred brojnim obvezama. Uzrok može biti u smanjena količina željeza.

Umor
Tijelo koristi željezo kako bi proizvelo hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, a koji prenosi kisik. Smanjena količina kisika u krvi dovodi do osjećaja konstantnog umora.

Loša koncentracija
Primijetili ste kako je vaša koncentracija izrazito loša te teško funkcionirate pred brojnim obvezama. Uzrok može biti u pomanjkanju željeza.

Smanjena energija i kondicija
Ako ste osoba koja se redovno bavi fizičkom aktivnošću, sigurno ćete primijetiti ako vam vaše uobičajene vježbe postanu prenaporne i neizvedive. Manjak željeza smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma.

Bolovi u mišićima
Ako nakon treniranja ili dužeg hodanja svaki put osjećate snažne bolove u mišićima, a niste radili ništa što ne radite inače, to vam možda tijelo poručuje da mu fali željeza. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

Krhki nokti
Ako vaši nokti više nisu čvrsti kao prije te ako ste primijetili da su postali krhki i udubljeni, postoji mogućnost da je uzrok upravo manjak željeza, piše zadovoljna.hr

Česte bolesti
Ako ste gotovo cijelu zimu proveli uz prehlade i upale, a posebno ako uvijek patite od bolesti dišnih putova, uzrok može biti niska razina željeza u organizmu.