Maria Grazia Chiuri je prva žena koja je na čelu legendarne francuske modne kuće. U svojoj prvoj kolekciji koju je kreirala za Dior jasno je iskazala svoje namjere predstavljajući majicu sa frazom nigerijskog autora Chimamanda Ngozi Adichie – “We Should All Be Feminists”.

Ova majica, zakačena na drvo, krasi naslovnicu knjige Maria Grazia Chiuri Her Dior: Maria Grazia Chiuri’s New Voice.

Reč je o albumu na 249 stranica koji predstavlja rad 33 fotografkinje koje predstavljaju različite kulture, generacije i umjetničke vizije, poput Brigette Niedermair, Nan Goldin, Sarah Waiswa, Fabiola Zamora i Sarah Moon.

Na stranicama knjige, Chiuri istražuje složenost ženskog pogleda i kako se ženstvenost prikazuje kroz ženski objektiv.

– Moj san i ambicija je da se mi žene gledamo u oči, zbog čega vjerujem da je važno koristiti žensko oko na slikama koje govore u ime svih nas, objašnjava ona u predgovoru.

Zapanjujuće ilustracije knjige uključuju fotografije visoke mode i konfekcije, koje je Chiuri stvorila u protekle četiri godine, zajedno sa odlomcima iz tekstova i pjesama Judy Chicago, Claire Fontaine i Linde Nochlin.

Knjigu „Her Dior: Maria Grazia Chiuri’s New Voice“ objavio je Rizzoli i dostupna je na dior.com i u odabranim knjižarama.