Doručak se tradicionalno smatra najvažnijim obrokom u danu. Nije iznenađujuće, jer upravo s njim započinje rad našeg digestivnog sistema, što znači da bi doručak morao biti od maksimalne koristi. Dobar doručak može vam pomoći da kontrolišete glad tokom dana, pa čak i da izgubite višak kilograma. S obzirom na to da smo više puta govorili šta treba jesti za doručak, ovog puta otkrivamo u koje vrijeme je najbolje posvetiti se prvom obroku dana, kako bi hrana donijela maksimalnu korist.

Idealan doručak trebalo bi da bude najmanje deset do dvanaest sati nakon poslijednjeg obroka – odnosno, ako ste večerali u 20:00, najuspješniji obrok sljedećeg dana za vas biće u 8:00 ujutru. Najbolje vrijeme za doručak je između 7:00 i 9:00 ili, ako se probudite kasnije, u roku od dva sata nakon ustajanja. Takva rutina pomaže u održavanju digestivnog sistema i kontroli nivoa šećera u krvi, piše informer.rs

Ako vam se ne jede ujutro, onda definitivno ne treba da se forsirate, čak i ako ustajete zaista rano. Ipak, trebalo bi da se pobrinete da u slučaju gladi imate mogućnost zdravog i obilnog obroka gdje god da se nalazite, jer u suprotnom jednostavno nećete imati dovoljno energije za čitav dan.

Stručnjaci savjetuju biranje hrane sa visokim sadržajem proteina za doručak. Kao prvo, ona će vam ponuditi idealan osjećaj sitosti, a kao drugo, korisna je za gubitak viška kilograma jer smanjuje rizik taloženja masti u tijelu. Kada se radi o ugljenim hidratima, ni njih ne treba u potpunosti isključiti čak i kada se pridržavate dijetalnog režima ishrane, jer oni vašem tijelu obezbjeđuju potrebnu energiju.