Od Jacqueline Kennedy Onassis (Jackie O) do Eleanor Roosevelt, prve dame ostavile su trag gotovo jednako veliki kao i njihovi supružnici. Prva sezona serije će ispričati priču o tri predsjedničke žene –  Eleanor Roosevelt, Betty Ford i Michelle Obama – fokusirajući se na njihove uloge, kao i promjene koje su se dogodile u svijetu tokom njihovog boravka u Bijeloj kući.

Viola Davis, dva puta nagrađivana za ulogu u Fences, Gillian Anderson, koja je glumila Margaret Thatcher u filmu The Crown, i oskarovka Michelle Pfeiffer, glumit će u “The First Lady”, novoj antologijskoj seriji Susanne Bier. Serija dolazi nakon široko rasprostranjene popularnosti drugih historijskih fantastičnih TV serija koje su usmjerene na britansku kraljevsku porodicu.

U vrijeme kada, više nego ikad, na malom ekranu još uvijek nedostaje zastupljenost žena u politici, “The First Lady” želi da ove žene koje su radile u sijenci nekih od najvećih predsjednika Sjedinjenih Država dovede u prvi plan. Daleko od toga da se ograničavaju na svoju ulogu Prve dame, žene predstavljene u seriji su aktivistkinje koje mijenjaju pravila.

Iako datum lansiranja serije “The First Lady” još nije najavljen, detalji o glumačkoj postavi polako izlaze na vidjelo. Dok čekate da je vidite na malom ekranu, otkrivamo vam sve što znamo o dugo očekivanoj novoj seriji.

Nakon nagrade Emmy u filmu „How to Get Away with Murder“, Davis ne namjerava da se zaustavi na tome. Od advokata do prve dame, samo je mali korak za glumicu oskarovku koja će igrati ulogu prve crne dame u Sjedinjenim Državama, Michelle Obamu.

Viola Davis kao Michelle Obama

Često u poređenju sa Jackie Kennedy zbog njene harizme i elegancije, Michelle oličava američki san sa suprugom Barakom. Nikada u pozadini, bivša Prva dama uspjela je da se uzdigne među najinspirativnije ljude na svijetu. Nema sumnje da će talentovana Davis sjajno prikazati ulogu 44. prve dame.

Gillian Anderson kao Eleanor Roosevelt

Poslije pobjede na Zlatnom globusu za ulogu u “The Crown”, Anderson će igrati Eleanor Roosevelt. Poznata po svojoj otvorenosti, Roosevelt je bila odlučna aktivistkinja koja je svoje vrijeme posvetila građanskim pravima u vrijeme patrijarhata i rasizma, propagirajući istine koje i danas odjekuju poput himne. Kao ni jedna prva dama prije nje, Elenor je aktivno učestvovala u pružanju podrške američkom narodu koji je bio pogođen Velikom depresijom.

Michelle Pfeiffer kao Betty Ford

Pfeiffer će također odati počast kultnoj prvoj dami, Betty Ford. Karakteristična žena bila je posebno aktivna u socijalnim pitanjima, posebno u zavisnosti od droge. Čak je svjedočila o sopstvenoj borbi sa ovisnošću od droge i alkohola, kao i rakom dojke.

OT Fagbenle kao Barack Obama

Zajedno sa Davis, OT Fagbenle je izabran da igra ulogu 44. predsjednika Sjedinjenih Država. Nije iznenađujuće što će voljeni suprug imati mjesto u seriji koja prati živote ovih žena od mladosti do njihovog vremena u Bijeloj kući.

Lexi Underwood kao Malia Obama

Najstariju kćerku porodice Obama glumit će Lexi Underwood, koja je nedavno glumila u dramskoj seriji “Little Fires Everywhere”. Mlada TV zvijezda sada se pridružuje ovoj izuzetnoj grupi.

Dakota Fanning kao Susan Elizabeth Ford

Prema Deadline-u, Dakota Fanning pridružila se seriji kao Suzan Ford, najmlađe dijete Betty i Geralda. Tinejdžerka je predstavila mnoge progresivne ideje za to vrijeme. Već je bila veoma uključena u politiku tokom odrastanja i često su je viđali zajedno sa roditeljima na raznim događajima.

foto:lofficiel

Izvor: harpersbazaar.rs