Kad se pojavio prvi tablet na tržište, mnogi su bili zbunjeni činjenicom da ta “mješavina laptopa i pametnog telefona”, kako su ga nazvali, nema tastaturu ni miš, već se upravlja tipkanjem po zaslonu.

Upravo ta funkcija danas omogućava razvoj aplikacija uz pomoć kojih se mogu dijagnosticirati bolesti. Prema idejama doktora, informatičari su kreirali primamljive aplikacije za djecu. Igrajući se na tabletu, djeca prstima prelaze po ekranu koji pritom snima njihove kretnje. Analizirajući te pokrete, doktori mogu otkriti autizam. Naročito je bitno da mališani pri tome ne proživljavaju šokove kakve bi imali pri dijagnostici u bolnici, a i sam je postupak puno jeftiniji.

Važnost tableta u otkrivanju bolesti

Osim ove pomoći u pedijatrijskoj medicini, tableti na sličan način pomažu i neurolozima u otkrivanju Parkinsonove bolesti. Pacijenti po ekranima osjetljivim na dodir crtaju spirale, a aplikacija bilježi kako povlače linije, je li pritisak na ekran cijelo vrijeme jednako snažan ili varira, je li spirala jednostavnija ili komplikovanija te koliko im vremena treba da je nacrtaju. Tu su aplikaciju razvili australski doktori u želji da Parkinsonovu bolest otkriju u što ranijem stadiju. To je, ističu, jako važno jer se ta bolest najčešće otkriva u kasnijim stadijima.

Tada ljudi već pate od podrhtavanja i ukočenosti, a u toj fazi bolesti odumrli su neuroni koji dopremaju dopamin do mozga. Dopamin “upravlja” dijelovima mozga koji su odgovorni za izvođenje pokreta i koordinaciju. S obzirom na to da Parkinsonova bolest ima brojne zajedničke simptome s drugim bolestima, teško je na vrijeme utvrditi radi li se tačno o njoj.

Aplikacije u službi zdravlja

Pametni tableti mogu biti od velike pomoći kod srčanih bolesnika. Postoje aplikacije kojima se mjeri puls, a također se mogu unositi i podaci mjerenja pritiska. Neke od njih tako su kreirane da sve podatke obrade i odmah ih šalju odabranom doktoru. Postoje i aplikacije za oživljavanje bolesnika nakon srčanog udara. Uz njih je potrebno kupiti i držač u koji se stavlja tablet. Slijedeći upute na ekranu, pratite ritam kojim treba masirati srce i na zadani znak pritišćete držač na bolesnikova prsa.

Za pomoć afričkim pacijentima razvijene su aplikacije koje prate rad srca poput EKG-a. Liječnici uz pomoć njih pregledavaju pacijente i odmah prepisuju prvu pomoć kako bi stanovnici koji od prvih bolnica žive udaljeni više stotina kilometara uspjeli stići do njih. Tableti mogu biti i od velike koristi u obrazovanju djece jer su im primamljiviji od klasičnih knjiga i udžbenika.