Često se dešava da pored redovnog vježbanja i naizgled zdravoj ishrani, „kora narandže“ i dalje ne želi da nestane sa našeg tijela. Naučnici, ljekari i žene iz cijelog svijeta postavljaju isto pitanje: zašto se javlja celulit i šta učiniti da ga izbjegnemo?

Prema dostupnim podacima, pojava „narandžine kore“ uvijek je kombinacija nekoliko faktora: genetske predispozicije, poremećaja cirkulacije u tjelesnim tkivima, promjena hormonalnog nivoa, neuhranjenosti, pasivnog načina života i mnogih drugih.

Istovremeno, kada su u pitanju načini da se otarasite celulita, ženama ne nedostaje savjeta. Industrija ljepote nudi im kozmetiku i ishranu sa svojstvima „sagorijevanja masti“, fitnes, masaže, salone i plastičnu hirurgiju.

Ako redovno vježbate i ne zanemarujete postupke limfne drenaže, a celulit je i dalje na mjestu, najverovatnije je problem u ishrani. Saznajte koja hrana pogoršava izgled kože i pogoršava vaše probleme – ponekad je dovoljno nekoliko namirnica isključiti iz ishrane, kako bi omraženi celulit postao gotovo nevidljiv.

Zbog toga koraci ka novom „ja“ uvijek počinju sa zdravom ishranom i pravilno formulisanom ishranom.

Sir

Sir ima mnoštvo korisnih tvari. Par kriški mocarele sa svježim povrćem nikako vam neće naštetiti, ali uvijek treba da znate kada treba da prestanete. Naš glavni neprijatelj, kao u slučaju mesnih delikatesa, je natrijum. Zadržava vodu u tijelu, usporava metabolizam i čini celulit vidljivijim.

Mesne poslastice

Kobasice i salama su put do stvaranja celulita. Visok sadržaj natrijuma ne samo da može učiniti „narandžinu koru“ još vidljivijom, već može dovesti i do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući probleme sa bubrezima.

Voćni jogurti

Čak i male teglice jogurta u kojima uživate tokom ručka ili doručka mogu doprinijeti pojavi celulita na butinama i zadnjici. Stvar je u tome što mnogi od njih imaju „tonu“ dodatog šećera. Jedna porcija sadrži u prosijeku 15 do 29 g šećera – otprilike isto kao i vaše omiljene bombone.

Gazirana i slatka pića

Kolagen igra ključnu ulogu u glatkoći kože, a šećer usporava njegovu proizvodnju. Za razliku od kolača i čokolade, slatka pića mogu izgledati prilično bezopasno. Da bi koža uvijek bila elastična i zategnuta, vrijedi se odreći svih slatkih soda i pakovanih sokova, kao i alkoholnih koktela sa sirupima u sastavu. Pijte čistu vodu, voćne sokove, a na zabavama se odlučite za čašu vina.

Sosevi

Gotove sosove, čiji je asortiman na policama supermarketa ogroman, trebalo bi jednom zauvijek izbrisati sa liste za kupovinu. U sastavu gotovih sosova nema ni traga svježeg paradajza, ali je zato prepun E-aditiva, boja, konzervansa, zasićenih masti i ogromne količine soli. Ako ne možete da zamislite život bez sosova, pripremajte ih sami kod kuće. Da, nije lako, ali je dobro za zdravlje.

Bijeli hljeb

O opasnostima bijelog hljeba znaju svi. Višak brzih ugljenih hidrata, koji se u procesu varenja pretvaraju u šećer, doprinosi ne samo povećanju tjelesne težine, već i smanjenju proizvodnje kolagena, što čini neravnine celulita većim i uočljivijim. Umjesto bijelog hljeba potrudite se da konzumirate hljeb napravljen od cijelih zrna, piše elle.rs

Brza hrana

U borbi protiv celulita, brza hrana je kontraindikovana čak i onima sa dobrim metabolizmom. Visok sadržaj masti, brzih ugljenih hidrata, konzervansa i začina, a da ne pominjemo ogromnu količinu soli koja je dio „poslastica“ negativno utječe na vaš izgled. Naravno, rijetko i kao izuzetak možete sebi priuštiti porciju pomfrita, ali pretjerivanje sa takvom hranom je jednostavno kontraindikovano.