Naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje namirnica, nije utjecala na smanjenje njihove potrošnje, zbog čega je jedino rješenje njihova potpuna zabrana na čemu zakonodavstvo Evropske unije marljivo radi. Greenpeace je pokrenuo peticiju za ukidanje plastičnih vrećica kojom je prikupljeno više od 50.000 potpisa. Plastične vrećice je jeftinije proizvesti nego reciklirati. Zbog toga je jedino rješenje potpuna zabrana njihove upotrebe. Koja je onda alternativa?

Plastične vrećice i okoliš

Veoma se sporo razgrađuju pa predstavljaju ozbiljan ekološki problem. Zajedno s ostalim predmetima od plastike završavaju u svjetskim morima i oceanima te kopnenom okolišu pa tako predstavljaju opasnost za životinje koje se u njih mogu zapetljati i progutati ih što završava smrtnim posljedicama. Plastika na poljima zaustavlja protok kisika te uzrokuje neplodnost tla.

Platnene vrećice kao ekološko osvješteni modni dodatak

Platnene vrećice su lagane, čvršće od plastične, višekratno su upotrebljive, periv, traju godinama i estetski su ljepše od plastičnih. S pravom bojom i pomno osmišljenim dizajnom, platnena vrećica gotovo da postaje dio ličnog stila – prenosi poruku, bila ona šaljiva, edukativna ili promotivna.

Može se ponijeti u džepu, u autu, u torbi i tako više nikad nećete doći u situaciju da na kasi u prodavnici kupujete opet novu plastičnu vrećicu, opravdavajući se da ćete je iskoristiti za kantu za smeće.

Jedna platnena torba zamjenjuje 1000 plastičnih vrećica – jedna vaša odluka da je stalno nosite sa sobom i u njoj nosite namirnice, doista čini razliku za Zemlju. Učinite tu razliku već danas.