Najčešća kombinacija nadjeva za pizzu je podloga od paradajza te kombinacija salame, sira i gljiva. I to je odlična kombinacija. No, pokazalo se da pizza može biti još bolja od toga.

Pizza sa piletinom nastala je ustvari kao pokušaj da se iskoristi višak pečenog pilećeg bijelog mesa na neki novi i drugačiji način. A da bi stvar bila još bolja, umjesto podloge od paradajza, stavite bijeli nadjev od sira. Dakle, to je nešto predivno! Paradajz se i ovdje našao, ali na vrhu pizze kao dodatak, a ne kao umak. I upravo taj paradajz je razblažio fini i konkretni okus pečenog mesa i luka.

Sastojci:

100 g tijesta za pizzu

2 komada pečene piletine

60 g sira ricota

50 g parmezana

150 g mozzarele

2 kašike kiselog vrhnja

100 g cherry paradajza

1 glavica luka

50 g maslaca

1 češanj češnjaka

1 kašičica origana

½ kašičice soli

PRIPREMA:

Tijesto za pizzu razvući na podlozi sa kojom će se pizza moći premjestiti u vruću pećnicu. Ricottu pomiješati sa kiselim vrhnjem i parmezanom, dodati origano i sol. Chery paradajz oprati, a luk narezati na tanke ploške i prepržiti.

Ostatke pečene piletine narezati na sitnije komade. Maslac otopiti i dodati prepolovljen češnjak kako bi se aromatiziralo. Preko razvučenog tijesta za pizzu premazati nadjev od bijelog sira. Preko svega rasporediti sjeckanu pečenu piletinu, staviti od gore i prženi luk. Sve posipati obilno ribanom mozarellom, od gore složiti još i cherry paradajz. Rubove pizze premazati aromatiziranim maslacem.

Ovako složenu pizzu oprezno prebaciti na lim za pečenje koji mora biti dobro zagrijan. Pizza se peče 10 minuta na 250*C.

Pečenu pizzu po želji posipati sjeckanim mladim lukom.

izvor: recipeci.com