Ako uzmemo u obzir pandemiju koronavirusa i zabranu putovanja, okuse Francuske ne možete isprobavati u Parizu. Ovo ograničenje ujedno je i izvor inspiracije za eksperimente u vlastitoj kuhinji. Ako ste se zaželjeli eklera, dobro će poslužiti ovaj recept za pahuljaste i ekstra čokoladne eklere punjene Nutellom i posute lješnjacima.

Ova slastica možda se na prvu ne čini jednostavnom za pripremu, ali trebat će vam samo malo volje, vremena i pažnje.

Sastojci: 190 g brašna, 150 ml vode, 120 g maslaca, 100 ml mlijeka, 2 vanilin šećera, kašičica soli, 4 velika jaja

Nutella punjenje: 250 g Nutelle ili drugog namaza, na sobnoj temperaturi 350 mL vrhnja za šlag ¼, kašičice morske soli

Glazura od Nutelle: 3 kašike Nutelle, 40 g čokolade, 1 kašika maslaca, 100 mL vrhnja za šlag, sitno sjeckani prženi lješnjaci.

Priprema:

Za tijesto: U maloj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. U srednje velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte vodu i maslac. Kad se maslac otopi, smjesu pustite da krčka. Sklonite posudu s vatre i dodajte smjesu brašna. Snažno miješajte dok se smjesa ne sjedini u glatku masu. Vratite tavu na laganu vatru i kuhajte smjesu jednu do dvije minute, neprestano miješajući. Sklonite posudu s vatre i pustite da se smjesa hladi pet minuta. Dodajte jedno jaje i snažno miješajte dok se sve ne sjedini. Smjesa će izgledati pomalo usireno nakon što dodate jaje, ali samo nastavite miješati. Dodajte preostala jaja, jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog. Nakon četvrtog jajeta dobit ćete glatku, sjajnu smjesu.

Za eklere: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Kašikom dodajte smjesu tijesta u slastičarsku vrećicu opremljenu običnim vrhom od dva centimetra. Držeći vrh pod kutom od 45 stepeni u odnosu na lim za pečenje, napravite ekler širok oko dva centimetra i dug 10 centimetara, ostavljajući između svakog prostor od pet centimetara. Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 190 (vrata pećnice držite otvorena par sekundi kako bi spustila temperaturu pećnice; ako pečete oba lima odjednom, promijenite njihov položaj u pećnici) i pecite još 15 minuta ili dok ne pozlate. Ostavite zatim eklere da stoje na sobnoj temperaturi dok se ne ohlade na dodir.

Za punjenje: Pomoću ručnog miksera u srednje velikoj posudi ubacite Nutellu, 120 mililitara vrhnja i sol na srednjoj brzini dok ne postane glatka i kremasta smjesa. Dodajte zatim ostatak sastojaka i miješajte mikserom dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Stavite na stranu.

Za glazuru: U plitkoj zdjeli koja je dovoljno široka da se umoči ekler pomiješajte Nutellu. Čokoladu i maslac. U malom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte vrhnje dok ne zavrije. Prelijte vruće vrhnje preko čokoladne smjese i pustite da odstoji minutu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.  Ohlađene eklere vodoravno prerežite na pola. Kašikom stavite nadjev u svaku donju polovicu. Umočite gornju polovicu u glazuru, dopuštajući da višak kaplje natrag u posudu. Postavite zatim gornji dio eklera na ispunjeno dno. Ponovite dok imate eklera i smjese. Pospite nasjeckane lješnjake preko napunjenih eklera dok je glazura još uvijek mekana. Stavite u frižider da se glazura stegne, a zatim poslužite. Ekleri će biti najboljeg okusa ako ih pustite da odstoje na sobnoj temperaturi prije posluživanja.

Izvor: gastro.24sata.hr