Uređenje dječije sobe je zahtjevan zadatak za svakog roditelja, a  kreativnost,  prostor i novac ključni su faktori koji svakom roditelju predstavljaju najveći izazov. Ipak uređivanje dječije sobe može biti i zabavan projekat koji možete započeti upravo sa vašom djecom, a dobar plan i kreativnost mogu uštedjeti i vrijeme i novac.  Sve što vam je za početak potrebno jeste da odaberete temu dječije sobe, da se fokusirate na sve elemente koji će doprinijeti realizaciji vašeg projekta i da počnete sa radom.

Mi vam predlažemo jednostavan plan koji će vas voditi do idealnog rješenja za sobu vašeg djeteta.

Zidovi

Zidove dječije sobe u potpunosti možete transformisati sa slojem svježe farbe, a mogućnosti su beskrajne. Dobra ideja jeste da se opredijelite za neutralne i pastelne boje koje će se lako uklopiti uz ostali dekor, posteljinu, zavjese i namještaj.  Ako već imate neiskorištenu boju koja vam se uklapa u osmišljenu temu, dobra ideja je da istaknete jedan sa jarkom bojom zid kao centralni fokus sobe.

  1. Mini galerije

Uramite dječije crteže koje ste do sad čuvali po fiokama i na frižideru.  Izlaganje originalnih djela vašeg deteta će dodati lični pečat sobi, a u jedno će biti jedan od najupečatljivijih detalja. Koristite stare ramove koje ćete ofarbati po potrebi ili jednostavno napravite kolaže od svih crteža i uramite ih. 

Naljepnice

Velike zidne naljepnice su vrlo ekonomične. One mogu da osvježe zid i da mu donesu svježinu.  Ove naljepnice se lako uklanjaju sa zidova i neće vam oštetiti malter ili fasadu kada ih budete skidali, što ujedno znači da ćete često moći da mijenjate teme naljepnica i na taj način s vremena na vrijeme promijenite cjelokupan ambijent u sobi.

Slikanje

Ako imate vremena i dara za slikanje, sami ili uz pomoć vašeg deteta možete naslikati nešto na zidu. Ova mogućnost će najviše doprineti odabranoj temi, a uglavnom je praktikuju oni koji su nešto smeliji i hrabriji. Ako se odlučite na ovaj potez, preporučljivo je  da koristite boju ili bojice koje se lako uklanjaju, piše kućastil.rs

3D dekor ili tapete

Stare igračke ili značajne ornamente možete okačiti na zid kao trodimenzionalni dekor. Ovo je izuzetno kreativno rješenje, koje zahtijeva malo više truda, ali će efekat biti fascinantan. Ako ipak niste vješti u tome, možete se poslužiti i “3D tapetama“ koje će također proizvesti odličan vizuelni efekat.

Zavjese

 Ako su trenutne zavjese u dječijoj sobu monotne i dosadne za vašu novu temu, ne treba nužno kupovati nove. Uvijek postoji mogućnost da ih oživite dodavanjem raznih aksesoara poput nakita, traka, rajfešlusa i ukrasnih dugmadi.

Posteljina

Nova posteljina dramatično mijenja izgled jedne prostorije, pa je veoma bitno odabrati jake boje koje će pružiti kontrast neutralnim zidovima i ostatku dekora.  Ako se opredijelite da šijete posteljinu, ostatak materijala svakako iskoristite za mekane podne jastuke ili ukrasne jastučiće za krevet.

Odlaganje stvari

Nije neophodno investirati puno novca u skup namještaj za odlaganje stvari da biste obezbijedili adekvatno mjesto za sve igračke, knjige i odjeću vašeg deteta. Prostor ispod dječijeg krevet je uvijek dobro mjesto za odlaganje stvari, posebno igračaka.  Možete se poslužiti raznim plastičnim korpama koje ćete dekorisati u skladu sa temom sobe, a možete upotrijebiti i plastične kutije za alat koje su idealne za sortiranje sitnih igračaka. 

Prije nego što započnete ovaj kreativni projekat obavezno se posavjetujete sa vašim djetetom i saslušate njihove ideje. Iako će vam mnoge njihove ideje zvučati neizvodljivo ili preambiciozno za vaš  budžet, budite sigurni da će vam ovi savjeti pomoći da im uz male modifikacije izađete u susret i obezbijedite kutak iz snova.