Biti roditelj, a naročito majka najsličnije je vožnji toboganom.

U jednom trenutku ste puni energije i uživate u svemu što se oko vas dešava, dok ste u drugom izrazito umorni i nesposobni da pronađete način da stvari promijenite na bolje. Ovi usponi i padovi, dok djeca odrastaju su sasvim normalni. Međutim to vaš život ne čini ništa manje haotičnim. Ono što vam je osim razumijevanja i tapšanja po ramenima uz riječi “sve će to jednom proći” zaista potrebno je promijena.

Potrebno je da napravite ravnotežu u svom životu i da zahvaljujući njoj napravite višemjesta za sreću u svom životu. Ono što vam treba su zdrave navike koje će vas učiniti sretnijom mamom.

Pronađite vremena za sebe i stvari u kojima uživate

Ovo je zapravo najvažniji savjet za svaku mladu mamu. Iako je važno fokusirati se na djecu, od izuzetne je važnosti ne zaboraviti na sebe. Briga o sebi i stvarima u kojima lično uživate važna je za održavanje zdravog odnosa sa svojim unutrašnjim bićem. Pronađite termin u toku dana ili nedjelje kada ste samo svoji. Isključite se od ostatka svijeta i radite nešto u čemu samo vi uživate. Ako nemate kome da ostavite djecu, iskoristite vrijeme kada oni spavaju za čitanje dobre knjige, meditaciju, slikanje, pisanje ili bilo šta drugo u čemu uživate.

Provedite vrijeme na otvorenom

Neka vaša navika bude izlazak iz kuće jednom dnevno, makar na 15 minuta nezavisno od toga kakvo je vrijeme. Kratka šetnja po kraju i svjež vazduh razbistriće vam misli i upotpuniti dan. Ovo je naročito važno ako ste imali naporan dan, i ako su vam misli preopterećene. Izvedite djecu u parkić i uživajte u posmatranju njihove igre.

Vježbajte

Sigurno ste svesni koliko je važno održavati tijelo u dobroj formi. Osim mentalnog i fizičko zdravlje je od ključne važnosti za dobro raspoloženje. Nažalost uz djecu u slici, nije baš lako pronaći vremena i prostora za sport. Ali ne dozvolite da vam to posluži kao izgovor. Djeca su ta koja vole da rade bilo šta sa svojim roditeljima, pa i da vježbaju. Odaberite termin u toku dana kada su najaktivnija, uključite muziku i započnite sa plesom ili gimnastikom. Vaše male sveznalice će vas slijediti.

 

Podstaknite djecu da se samostalno igraju

Jedna od stvari koja može da stvori veliko opterećenje jeste pokušaj konstantnog zabavljanja djece. Podstičući samostalnu igru vi dijete učite da mu nije potrebno da ga neko zabavlja jer ima svoju maštu. Ako dijete koristi izgovor u obliku dosade, znajte da je to samo njegov način da manipuliše sa vama. Također ovo ne znači da nikad ne treba da se poigrate sa djetetom, pri čemu im u tom slučaju morate pokloniti svu svoju pažnju.