Da nam je neko prije godinu dana rekao da će najtraženiji proizvod za kožu postati dezinfekcijsko sredstvo, sigurno mu ne bi vjerovali. Trgovine i apoteke imaju potražnju kakvu ne pamte i zbog toga vi možete ostati bez njega. No pronalazak takvih proizvoda vas ne mora brinuti ako znate kako napraviti dezinfekcijsko sredstvo. Ovaj domaći proizvod možete ubaciti u manje bočice i imati uz sebe kada god vam zatreba. Pored toga, s obzirom na to da sadrži aromatična esencijalna ulja, možete odabrati miris koji vam najviše odgovara.

Prirema:

Za pripremu osnovne varijante dezinficijensa za ruke potrebna su svega tri sastojka, koje vrlo povoljno možete nabaviti u najbližoj apoteci ili drogeriji – medicinski alkohol, aloe vera gel i esencijalna ulja. Esencijalna ulja možete odabrati prema svojim preferencijama. Preporučaju se ulja kadulje, ružmarina, čajevca, limuna ili slatke narandže, budući da su poznata po svojim antibakterijskim svojstvima, piše womaninadria.com

Sastojci

2/3 čaše alkohola

1/3 čaše aloe vera gela

8-10 kapi esencijalnog ulja

Sve sastojke dobro pomiješajte u dubljoj posudi. Kada su se sastojci sjedinili, prelijte ih u ranije pripremljenu bočicu s dozatorom.

Ako preferirate dezinfekcijska sredstva u spreju, aloe vera gel zamijenite s biljnim glicerinom. U tom slučaju sastojci su sljedeći:

½ čajne kašikice biljnog glicerina

20 kapi esencijalnog ulja čajevca

10 kapi esencijalnog ulja smreke

6 kapi esencijalnog ulja limuna

3-4 velike kšike medicinskog alkohola

U posudu s raspršivačem prvo ulijte glicerin i esencijalna ulja, potom dodajte alkohol. Začepite bočicu i dobro promućkajte, kako bi se svi sastojci sjedinili. Koristite po potrebi.

Za kraj, treba napomenuti kako su dezinfekcijska sredstva za ruke samo priručni alati u borbi protiv virusa i bakterija. Prema preporukama stručnjaka, pranje ruku od minimalno 20 sekundi sa sapunom glavni je način prevencije.