U zadnjih nekoliko godina, microneedling terapija postaje sve popularnija. Ona podrazumijeva minimalno invazivan tretman – koji se izvodi pomoću aparata s iglicama koje lagano probadaju kožu (dermaroller ili dermapen) i služi tretiranju kožnih stanja, poput ožiljaka i starenje kože uz pomoć kolagena.

Piše: Munira Mahmutović – Rira, aromaterapeutkinja, diplomirana kozmetologinja i vlasnica Modis Medical beauty centra

U Modis Medical Beauty centru, Microneedling terapija, veoma je tražen tretman, bilo da se radi o liječenju dječije aknozne kože ili liječenju kod odraslih osoba. Također, microneedling terapija tražena je i kod anti-age tretmana, jer daje odlične rezultate.

Za prve značajne rezultate potrebna su minimalno četiri tretmana, a veoma je bitno da sami tretman obavljaju isključivo zdravstveni radnici, jer tretman spada u domen male hirurgije. Proces pripreme i same terapije traje nešto manje od dva sata. Nakon toga preporučuje se jedan tretman za održavanje učinka svakih šest ili 12 mjeseci.

Čemu služi microneedling terapija?

Može se koristiti za tretiranje sljedećih stanja kože: ožiljci (npr. od akni), pjege, bore, strije, proširene pore, neujednačen ten, smanjena elastičnost kože. Microneedling terapija može se primijeniti bilo gdje na tijelu (kao što su noge sa strijama, prsa i leđa s ožiljcima od akni), ali najčešće se izvodi na licu.

Microneedling terapija – kako djeluje?

Oko sat vremena prije samog tretmana na dio tijela koji se tretira (npr. lice) nanosi se topički anestetik – kako bi se umanjila svaka mogućnost boli. Nakon toga lice se prolazi dermarollerom ili dermapenom i stvara male ozljede (rupice) koje nisu vidljive nakon tretmana.

Sam proces terapije traje oko 30 minuta, a sveukupno s prethodnom pripremom oko 70 minuta. Nakon toga najčešće se nanosi određeni serum za umirivanje kože, mezoterapijski kokteli, BB glow ampule zavisno koji efekat želimo da postignemo.

Microneedling terapija djeluje uz pomoć kolagena. To postiže uz pomoć malih iglica na aparatu kojima stvara blage ozljede na površinskom sloju kože. Time potiče kožu da stvara kolagen čime se proizvodi tkivo bogato kolagenom.

Kolagen je esencijalni protein koji doprinosi mladenačkom izgledu kože te održava njezinu elastičnost i glatkoću.  S godinama koža gubi kolagen, što doprinosi boranju kože, pa poticanjem kože da proizvodi kolagen nastaje tkivo koje je ujednačenije u tonu i teksturi. Još jedan način gubitka kolagena su ozljede i ožiljci.

Dermaroller i Dermapen – razlike

Prvi i najrašireniji uređaj koji se koristi za ovaj tretman je dermaroller koji izgleda kao mali valjak s iglicama. Ovaj uređaj ima fiksnu dužinu iglica (najčešće 0.5 mm) koje probadaju kožu. Za razliku od njega, novijim uređajem, dermapen (koji izgledom podsjeća na olovku), dužine iglica se mogu prilagoditi pacijentu i mjestu na koži. Dermapen se smatra i sigurnijim za upotrebu, jer se iglice nakon upotrebe ne čiste nego bacaju.

Njega kože nakon microneedling terapije

Nakon terapije, najčešće nije potreban oporavak tako da ste već sljedeći dan spremni za uobičajene navike i aktivnosti. Za slučaj da se pojavi crvenilo ili otok kože, trebali bi nestati unutar dva do četiri. Neke žene preferiraju nanošenje pudera kako bi prikrile i najmanje znakove crvenila, ali u tom slučaju koristite pudere s laganom i hidratizirajućom formulom ili bb kremu.

Nakon tretmana izbjegavajte abrazivne proizvode koji sadrže alkohol i pilinge dok se koža u potpunosti ne oporavi. Znoj može potaknuti otok kože, pa se 24 sata nakon tretmana preporučuje i izbjegavanje teretane, saune i direktnog sunca.

Microneedling terapija – rizici i nuspojave

Najčešća nuspojava nakon ovog tretmana je blaga iritacija kože, a moguće je i crvenilo- nekoliko dana nakon tretmana. To je normalno s obzirom na to da se tokom terapije stvaraju male ozljede. Neke od rjeđih nuspojava koje se mogu pojaviti su otok i suhoća kože.

Microneedling terapija nije pogodna za trudnice, osobe s kožnim bolestima (kao što su psorijaza i ekcem), osobe izložene hemoterapiji ili radioterapiji. Izbjegavajte ovaj tretman ako imate otvorene rane na licu, akne ili infekcije (kao što je herpes).