Način života koji živimo u posljednje vrijeme je itekako nezdrav. Zbog toga se posljednjih nekoliko godina sve više podiže svijest o važnosti vježbanja i zdrave prehrane, a pojavili su se i razni dodaci prehrani. Jedan od njih je i maca prah koji vašem zdravlju čini čuda.

Sve što niste znali o Maca Prahu

Biljka maca (Lepidium meyenii) porijeklom je iz Perua, a dostupna je najčešće u obliku praha i drugim vrstama dodataka prehrani. Korijen ove biljke tradicionalno se koristi za jačanje plodnosti i libida, a maca podiže razinu energije i izdržljivost.

Uglavnom raste u Andama u središnjem Peruu, u surovim uvjetima i na vrlo velikim nadmorskim visinama – iznad 4.000 metara. Riječ je zapravo o povrću srodnom brokuli, karfiolu, kupusu i kelju. Maca ima dugu historiju kulinarske i medicinske upotrebe u Peruu, a glavni jestivi dio biljke je korijen.

Korijen mace obično se suši i konzumira u obliku praha, ali dostupan je i u kapsulama i kao tekući ekstrakt. Okus praha korijena mace, koji nekim ljudima ne odgovara, opisan je kao zemljast i orašast. Mnogi ga dodaju u smoothieje, zobene pahuljice i slatke poslastice.

Evo zašto trebate konzumirati maca prah!

Visoko je hranjiv

28 grama praha korijena mace sadrži: 91 kaloriju, od čega: 20 grama ugljikohidrata, 4 grama proteina, 2 grama vlakna, 1 gram masnoće, 133% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, 85% bakra, 23% željeza, 16% kalija, 15% vitamina B6 te 10% mangana.

Ublažava simptome menopauze

Kada nastupi prirodni pad estrogena, dolazi do niza neugodnih simptoma – valunga, suhe rodnice, promjena raspoloženja, problema sa spavanjem i razdražljivošću. Maca prah ublažava simptome menopauze, uključujući valunge i prekinut san. Osim toga, pomaže u zdravlju kostiju, što je korisno kod žena u menopauzi s obzirom na to da im se nakon menopauze povećava rizik od osteoporoze.

Poboljšava raspoloženje

Nekoliko je studija, prema Healthline, pokazalo da maca poboljšava raspoloženje smanjujući anksioznost, simptome depresije, posebno kod žena u menopauzi. Maca sadrži flavonoide – biljne spojeve koji su odgovorni za ove psihološke koristi.

Povećava libido

Smanjena seksualna želja često je problem kod odraslih pa je zanimanje za prirodne načine povećavanja libida veliko. Maca se intenzivno prodaje zbog učinkovitosti u povećanju seksualne želje – već nakon šest sedmica konzumacije.

Povećava plodnost kod muškaraca

Kod plodnosti su kvaliteta i količina sperme vrlo važni faktori, a postoje dokazi da korijen mace povećava plodnost kod muškaraca kroz poboljšanje kvalitete sjemena, povećanje količine, broja i pokretljivosti čak i kod neplodnih muškaraca.

Zaštita od sunca

Kada se nanese na kožu, maca štiti od štetnog utjecaja sunca. Ultraljubičaste zrake uzrokuju oštećenje kože, a maca štiti kožu upravo od šteta kod izloženosti UV zrakama. Zaštitni učinak pripisuje se polifenolnim antioksidansima i glukozinolatima koji se nalaze u maci.

Poboljšava učenje i pamćenje

Maca poboljšava rad mozga. U Peruu se tradicionalno maca koristila za poboljšanje uspjeha djece u školi, a istraživanja su pokazala da poboljšava sposobnosti i mozga sa slabijim pamćenjem.

Kako koristiti maca prah

Macu ćete lako uvrstiti u vašu prehranu. Možete je uzimati kao dodatak prehrani ili je dodavati u smoothieje, zobene pahuljice, peciva, energetske pločice…

Optimalna doza za primjenu nije određena, međutim, doza praha korijena mace koja se koristi u studijama obično se kreće od 1,5-5 grama dnevno. Maca prah je dostupan u obliku praha, kapsula od 500 mg ili u obliku tekućeg ekstrakta.

Sigurnost i nuspojave

Maca se općenito smatra sigurnim dodatkom prehrani. Međutim, peruanski starosjedioci vjeruju da konzumiranje svježeg korijena mace može imati negativne zdravstvene učinke i preporučuju kuhanje prije konzumacije. Uz to, ako imate problema sa štitnjačom, možda biste trebali biti oprezni s macom zato što sadrži goitrogene, tvari koje mogu ometati normalnu funkciju štitnjače.