Tradicionalno smo učene da budemo konkurentne jedna drugoj, te da su članovi Boys klubova oni koji prave biznise i poslovne preokrete. Govorili su nam da se u takvim okruženjima žene nikada ne osjećaju ugodno i da su njihove mogućnosti ograničene. Danas, stanje se mijenja i jake žene nije teško prepoznati. To su one koje pomažu jedna drugoj da se izgrade i uspiju, a kada se žene podržavaju, nevjerovatne stvari se dese.

Foto: Edvin Kalić

ŽENE MOGU SVE

Ovo je priča o tri žene, poduzetnice i prijateljice, Kristini Miklavčić, Melihi Mulahalilović – Žiško i Erni Šošević – koje čine Konzorcij. One su primjer tvrdnje da žena sama ima moć, ali da zajedno imaju utjecaj.

Kristina Miklavčić je najstariji član Konzorcija, žena s 18 godina iskustva u realnom sektoru na menadžerskim pozicijama u velikim međunarodnim korporacijama, a danas je vlasnica i direktorica uspješne kompanije, već tri godine: eXtea d.o.o. Sarajevo, poslovno, finansijsko i IT savjetovanje. Kompaniju je osnovala zajedno sa suprugom, nakon što su oboje napustili korporativni svijet. Ujedno naša sagovornica je i najoštrija članica Konzorcija, nema “dlake na jeziku”, kaže okolini i partnerima sve što zaslužuju i s njom uvijek znate na čemu ste.

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, MBA i certifikacije za ovlaštenog Internog revizora, nije joj dugo trebalo da odluči polagati račune sebi, a ne drugima. Kristina naglašava da njen uspjeh ne bi bio to što jeste ni blizu, da nema vjetar u leđa svog Konzorcija.

– Toliko smo različite kao osobe, nismo istih godina, edukacije i poslovni segmenti nam se malo poklapaju, no svaka izvuče maksimalno svoju ekspertizu kada treba drugoj pomoći. Raspitujemo se, dolazimo do informacija, kontakata, zajedno nastupamo na tržištu po potrebi, zajedno se smijemo, bjesnimo i radujemo se svakom novom poslovnom uspjehu i izazovu – kaže Kristina.

Meliha Mulahalilović – Žiško, diplomirana novinarka i magistrica Sigurnosnih mirovnih studija, vlasnica je i osnivačica MAMF projekta u BiH, jedinog takve vrste u regionu. Jednom godišnje u Sarajevu okupljaju se žene iz različitih struktura društva kroz zajedničku temu – majčinstvo.

– Kada se okupimo punimo baterije i pružamo podršku jedna drugoj. Imamo više materijalnog, ali često ne znamo u tome uživati, zaboravljamo na stvarne vrijednosti, poro- dicu i zahvalnost, zato je MAMF važan, kao prostor za restart. Projektu su prethodile dvije izuzetno uspješne sezone emisije o majčinstvu Mamine dileme, a u idućoj godini planirali smo nastavak serijala, a pregovori se trenutno vode s TV kućama – kaže Meliha, te ističe da je ponosna na saradnju s kolegicama.

 

 

– Kada sam upoznala Ernu, na jed- nom popularnom networkingu, igrom slučaja sjele smo za isti sto. Kada mi je ispričala za Bizbook rekla sam joj da ima svjetski proizvod. S vremenom se to i potvrdilo. Kristina je oduvijek bila dobra s brojevima. Naučila me da je finansijska pisme- nost poput one elementarne važna za život i ostvarenje planova. Naša druženja uvijek su puna smijeha i mogu reći da smo se srele u pravo vrijeme – ističe Meliha.

MOTIVIRANJE PODUZETNIKA

Dama koja profesionalno i privatno povezuje ljude  u  uspjeh, ne propitujući svoj vlastiti, je Erna Šošević, poduzetnica i vlasnica IT kompanije Bizbook d.o.o. Njena posebna priča počinje 2017. godine, kada je u doba nestabilnog tržišta i nezaposlenosti odlučila stabilan posao zamijeniti nepoznatim start-up svijetom i pokrenuti online B2B poslovnu platformu Bizbook.ba koja uvezuje privrednike iz  svih  krajeva naše zemlje s ciljem da, na osnovu svoje ponude i potražnje, sklapaju poslovne ugovore.

Njen izazov je motivirati poduzetnike na proaktivnost u svakodnevnom djelovanju, privatni sektor na prijeko potrebnu digitalizaciju trenutnih procesa, svoje zaposlenice na inovativan timski rad i profesionalno napredovanje.

– Ponosna sam na to što sam okružena ženama koje ruše predrasude i u muškom svijetu ostvaruju rezultate, te što nas naše porodice vide i podržavaju kao primjere poslovnih žena koje samostalno postižu uspjehe. Želimo preokrenuti stereotip, da žene ne podržavaju druge žene, tako što ćemo se i dalje međusobno podizati, usmjeravati snagu saradnje na korisne projekte i na tom putu se dobro zabaviti – poručuje za kraj