Dolazak proljeća a nakon njega i ljetnje sezone za roditelje male djece znači samo jedno – više borbe sa djecom pred odlazak na spavanje.

Dani postaju sve duži i koliko god da je prijatno boraviti na otvorenom i uživati u svježem vazduhu, kada dođe vrijeme za spavanje vaši mališani će odugovlačiti dokle god vide i najmanje naznake sunčeve svjetlosti. U zimskom periodu je sve nekako po tom pitanju jednostavnije, jer je mrak već od 16 h, pa je odlazak u krevet oko 20h lagan i nesmetan. Međutim ako primijenite savjete koje vam nudimo spriječit ćete da promjena trajanja dužine dana pokvari navike u spavanju vašeg djeteta.

Vrijeme spavanja pomijerajte svake večeri po malo

Ako vaše dijete ima naviku da ide na spavanje oko 19h, olakšaćete i sebi i njemu ako svake večeri po nekoliko minuta pomjerate vrijeme za odlazak na spavanje. Nije preporučljivo da od 19h, odmah ostavite dijete budnim do 23h, već da to budu razmaci od 5 minuta, da biste se lagano navikli na ljetnje spavanje koje započinje oko 20h.

Koristite roletne ili tamne zavjese

Nemojte dopustiti djetetu da manipuliše sa vama saopštavajući vam da je još uvijek napolju dan a da ga vi tjerate da ide na spavanje. Prije nego što treba da legne u krevet, zamračite sobu i stvorite osjećaj mraka u njoj, piše ženskimagazin.rs

Dodajte nešto zanimljivo rutini odlaska na spavanje

Kako bi vaše dijete lakše prihvatilo da mora da ide na spavanje u određeno vrijeme iako bi se radije još malo igralo, dodajte nešto zanimljivo rutini odlaska u krevet. To može da bude čitanje priče, pravljenje planova za sutrašnji dan, odabir odjeće za vrtić ili igračke koju dijete može da ponese sa sobom. Također možete im učiniti i kupanje zanimljivijim dodavajući neke nove igračke u kadicu i samim tim ih odvojiti od igre u koju su se prethodno upustili.