Talijanke su poznate po tome da vole uživati u hrani, ali to ne znači da će se pomiriti s viškom kilograma. U održavanju vitke linije pomaže im i svakodnevni trik od 15 minuta koji svako može kopirati. Talijanke imaju opušten pristup hrani i konzumiraju sve što žele, hljeb, tjesteninu, sladoled, vino…

Kalorije kontrišu tako što jedu jednostavne i cjelovite namirnice, stavljaju manje preljeva i umaka te jedu male porcije. Zbog takvog načina konzumiranja hrane Talijanke ne moraju ići na dijete te ih i ne praktikuju, a kako bi ostale vitke, služe se i trikom koji je zapravo dio talijanske kulture – kad god su u prilici, odu nakratko prošetati, obično 15 minuta.

Talijanke znaju šetati i nekoliko puta dnevno, i to obično poslije obroka. Tokom tih šetnji nećete ih vidjeti da nose aparate za mjerenje koraka ili odjeću za oblikovanje tijela koja potiče znojenje i mršavljenje.

Talijanke tokom tih ritualnih šetnji uživaju u sunčevim zrakama, porazgovaraju sa komšijama ili u šetnju idu s članovima porodice, što im je i prilika da se druže. Dobrobiti šetnje nakon jela dokazala je i znanost. Istraživanje objavljeno u časopisu “Diabetes Care” pokazalo je da tri šetnje po 15 minuta dnevno smanjuju rizik od dijabetesa, piše zadovoljna.hr

Istraživanja su pokazala i da je šetnja poslije večere najkorisnija: lagana fizička aktivnost i sumrak, odnosno večernja tama mogu “reprogramirati” tjelesni sat te vam tako pomoći da bolje spavate, poboljšati probavu, smanjiti nalet inzulina koji se događa nakon jela te ubrzati metabolizam – i sve to a da uopšte nemate osjećaj da vježbate.