Mnoge poznate ličnosti preporučuju blagotvorna svojstva hemijskog pilinga. Međutim, na internetu je bezbroj negativnih priča o ovom tretmanu, pa hemijski piling još uvijek nije uspio da postane glavni trend. U stvarnosti ovo je izuzetno efikasan način da brzo dobijete blistavu i mladalačku kožu.

Ako razmišljate da uradite hemijski piling lica, prije dogovora sa svojim kozmetičarom, pročitajte 10 činjenica koje će odgovoriti na sva vaša pitanja i pravilno vas pripremiti:

Šta je hemijski piling?

Hemijski piling je rastvor tečne kiseline koja ljušti kožu. Idealan je tretman za začepljene pore, liječenje i sprječavanje akni, smanjenje mrlja i podsticanje proizvodnje kolagena kako bi se smanjile fine bore.

Nije koristan za sve

Posavjetujte se sa svojim dermatologom ili kozmetičarom o tome da li ste dobar kandidat za hemijski piling. U većini slučajeva, upotreba je kontraindikovana onima koji imaju vrlo osjetljivu kožu ili bilo kakve ranice na licu.

Možete napraviti hemijski piling kod kuće

Da, moguće je, ali nisu svi pilinzi isti. Oni koji se rade u kozmetičkom salonu su mnogo moćniji i zato je potrebno duže vrijeme dok se vide rezultati hemijskog pilinga koji se radi kod kuće.

Pravilna priprema

Dvije nedjelje prije zakazanog sastanka koristite proizvod za bijeljenje koji će smanjiti rizik od hiperpigmentacije i tamnih mrlja nakon pilinga.

Posavjetujte se sa svojim dermatologom

Za svaki tip kože postoji određena vrsta pilinga. Da biste pronašli svoj piling, pitajte svog dermatologa. Otkriće vam šta je najbolje za vas, ali i vrijeme koje vam treba za oporavak. Najčešće može biti od 7 do 21 dan.

Hemijski piling nije samo za lice

Hemijski piling takođe se može primijeniti na rukama, vratu i grudnom košu ako želite da vaša koža na tim mjestima bude izuzetno mekana ili da se smanje smeđe mrlje ili ožiljci od akni, harpersbazaar.rs

Morate imati realna očekivanja

Ako imate puno smeđih mrlja i ožiljaka od akni, morate biti svesni da neće nestati jednim pilingom.

Jedan hemijski piling nije dovoljan

Serija hemijskih pilinga definitivno će vam dati bolje rezultate. Koliko ćete serija raditi odlučit će vaš dermatolog.

Ne zaboravite na kremu za sunčanje

Po završetku hemijskog pilinga, veoma je važno da ne zaboravite na svakodnevnu primjenu kreme za sunčanje kako biste zaštitili svoju osjetljivu kožnu barijeru od fotostarenja.

Pravilna njega

Nakon pilinga koža će početi da se ljušti. S obzirom da ovo stanje može biti posebno neprijatno, dermatolog će vam dati savjete koje proizvode treba da uvrstite u svoju rutinu. Bez obzira na vrstu pilinga, najvjerovatnije će vam savjetovati svakodnevno hidriranje kože. Prateći pravilnu rutinu tretmana, uskoro ćete vidjeti da je vaša koža izuzetno svježa, blistava i glatka.