Dragi čitaoče, krenimo u magični obilazak predivnog grada na jugu PoljskeKrakow, kao najpoznatiji studentski centar Europe i drugi najmnogoljudniji grad u Poljskoj, poznat je i po svojoj neobičnoj hrani i klubovima koji se nalaze u podrumima.

Prije svega, kada smo u Krakowu, za doručak moramo pojesti jednu dobru zapiekanku. Tradicionalni hljeb koji je u izduženom obliku, lijepo zapečen sa sosem od bijelog luka, gljivama i sirom, otopljenim i prelivenim preko cijelog hljeba. Mmmm…zvuči baš njami!

Ovo je brza ulična hrana, tako da je dostupna 24/7. Zapiekanki možemo naći na svakom ćošku, ali po mom mišljenju, najukusnije su u Jevrejskoj četvrti na Centralnom trgu. Osim zbog ukusne hrane, Jevrejsku četvrt treba obavezno posjetiti zbog kulturno-historijske vrijednosti, ona je nezaobilazna znamenitost prelijepog Krakowa.

Naime, nismo mi Balkanci toliko poznati po tome da jedemo najviše hljeba. Poljaci su majstori za to! U svakakvim oblicima i na svaki mogući način, hljeb ide direktno uz jelo, a u velikom broju slučajeva je sastavni dio jela! Zvuči nemoguće – onda morate probati čuvenu supu od divljih gljiva u hlebu. Biće vam sve jasno… Rado se sjećam ovog mirisa!

Pravi poljski tradicionalni ručak možete pojesti u restoranu Pod Wawelem, baš nadomak najpoznatije turističke atrakcije, brda Wawel, u čijem se podnožju nalazi i zaštitni simbol Krakowa – zmaj.

Degustaciju započinjemo tradicionalnom supom Boršt. Jelo Boršt je bijela supa (čorba), u kojoj ima jako puno kobasica, bijelog luka, svježeg peršuna i kuhanog jajeta. Zašto kuhano jaje u supi? Ovo jelo se sprema prvog dana Uskrsa  kada Poljaci idu na svoju jutarnju uskršnju misu. Oni tada nose ovo jelo sa sobom do crkve i svi zajedno kasnije doručkuju, te je ovo  jedan od jako lijepih tradicionalnih običaja u Poljskoj. Inače, Poljaci su jedan od najreligioznijih naroda na svijetu i po vjeroispovijesti su katolici.

Ako ste gurman, ili neko ko voli da proba što više od lokalne kuhinje za malo novca, obavezno treba da posjetite otvorenu menzu Restauracja & Pub u ulici Grodzka br.6. Ispred vas će se naći pregršt pripremljene, tople i ukusne hrane. Restoran radi po principu menze i u ponudi možete pronaći baš sve: od zimnice, kiselog povrća, svježih salata, preko predjela, glavnih jela sa raznim vrstama mesa, do sladoleda, čoko grožđa i ostalih preukusnih slatkiša. Posjetite mjesto i oduševit ćete se, vjerovatno nećete moći da pojedete sve što ste sipali, a trošak će biti nevjerovatno mali.

Još jedno preukusno jelo koje je odlično za večeru – pirogi. Pirogi je jelo koje u sebi ima tijesto i neki dodatni sastojak kojim je to tijesto punjeno. Nešto nalik italijanskim raviolama ili nepalsko-tibetanskim momo. Ali, nacionalni specijalitet je u Poljskoj baš zbog njihovih lokalnih začina i načina pripreme. Probajte kuhani ili prženi sa povrćem ili sa sirom, nećete pogrešiti sigurno. Jelo je lagano, ali sadrži sasvim dovoljno kalorija da možete kasnije da popijete koju vodku ili grijano pivo i nastavite sa provodom po klubovima.

Kada smo lijepo ručali, prošetali gradom i čuli sve legende o gradu, jer Krakow je grad sa toliko legendi da i kada biste ovdje ostali dovijeka, ne biste se naslušali svih legendi koje su o njemu ispričane, slikali se na Glavnom trgu ispred Sukjenica, obišli katedralu Sv. Marije sa čijeg se tornja svakog dana čuje pjesma trube Hejnal mariacki i posjetili zamak Wawel i čuvenog zmaja – pravo je vrijeme da se popije jedno dobro pivo!

Svi misle da su  hladno pivo i vodka poljska tradicionalna stvar. Ne, ne, greška. Poljaci vole da popiju grijano pivo. Ispijanje grijanog piva je njihov običaj, kao što mi volimo da popijemo grijanu rakiju ili grijano vino. U hladnim zimskim danima, vrijedi popiti nešto što će vas ugrijati i malo opustiti.

Pored grijanog piva, obavezna je i jedna vodka na eks, da nas razbudi poslije grijanog piva i napornog dana. Sve ovo treba probati u baru Bania Luka. Postoje 4 bara, pa vi izaberite u koji ćete otići. Poslije toga, nastavite u jedan od krakovskih barova koji se nalaze u podrumima. To su klubovi koji se sastoje od nekoliko soba. U svakoj sobi je drugačija atmosfera i drugačija muzika. U izlasku nas uvijek obuzme  nevjerovatan mladalački duh i obavezno počinjemo da se mrdamo u ritmu muzike!

Za vas najjače i najhrabrije, kada mislite da ste probali sve od alkoholnih pića i mislite da je apsint najjače alkoholno piće – prevarili ste se. Poljaci su ljudi koji obožavaju da uživaju u alkoholnim pićima, a jedno od najljućih pića koje sam probao u svom životu je zapravo: špiristus sa tabasko sosom i kapljicom esencije ljute paprike. Poslije ovoga, ona priča o zmaju i cijeloj legendi više nije bila legenda, jer sam ja postao taj zmaj!

Čekam vas u Krakowu da isprobamo svu preukusnu hranu koju ovaj grad nudi, a o klabingu i da ne govorimo!

Izvor: jungletribe.ba