J.U. MES danas je objavio program 26. izdanja Modula Memorije, kao i detaljnije informacije o tome šta nas u narednom periodu očekuje, te koji programi će biti održani. O programu su, na online press konferenciji, govorili Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS i umjetnički direktor programa Modul memorije, te Hana Bajrović, koordinatorica Modula Memorije.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja je bosanksohercegovača rediteljica Jasmila Žbanić, nagrada joj se dodjeljuje za njen svekupni umjetnički rad i doprinos kreiranju kulture pamćenja, afirmaciji ljudskih prava i sloboda, te uspostavljanju temelja za bolje uzajamno razumijevanje među ljudima. Umjetnički i društveni angažman Jasmile Žbanić, jedne od najznačajnijih evropskih rediteljica, je apsolutni primjer umjetničke i ljudske posvećenosti koja u potpunosti objedinjuje najviše estetske i etičke standarde. Jasmila Žbanić je četvrta dobitnica ovog priznanja koje su do sada dobili Milomir Kovačević- Strašni, Ron Haviv i Paul Lowe.

Ovogodišnji Modul Memorije 2021, kroz različite forme tematski će se baviti umjetničkom perce-pcijom radikalnih iskustava nastalim kao posljedica ratova te načinima da se ta užasna iskustva iskoriste za kreiranje kulture sjećanja koja bi bila most prema kreiranju boljeg i plemenitijeg druš-tva za buduće generacije. Program će, kao i svake godine biti prezentiran kroz različite umjetnič-ke forme: od filma, teatra, fotografskih i drugih izložbi, te publiciranjem i promocijom knjige. U     nešto više od mjesec dana, predstavit ćemo 16 programa  iz 8 zemalja. Većina sadržaja, zbog epidemiološke situacije, te u interesu sigurnosti publike, bit će realizovana u online formatu.

Modul Memorije 2021. počet će u subotu, 3. aprila u Historijskom muzeju sa otvaranjem izložbe “Ožiljci” fotografa Paula Lowea, prošlogodišnjeg dobitnika Nagrade za doprinos očuvanju kulture sjećanja. Izložba koja zbog pandemije korona virusa nije mogla biti održana prošle godine, ovaj put će biti postavljena u eksterijeru Muzeja. Još jedan prošlogodišnji program, igrani film “Sympathy for the Devil”, francuskog reditelja Guillaume-a de Fontenay-a ove godine bit će prikazan na Youtube kanalu Festivala MESS, 2. maja 2021. 26. izdanje Modula Memorije zatvorit će se 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, online emitovanjem predstave „Ay, Carmela“ Sarajevskog ratnog tetara, a čijim emitovanjem želimo još jednom odati počast i nedavno preminulom kolegi i prijatelju, glumcu Draganu Jovičiću.

Programi ovogodišnjeg Modula Memorije bit će relaizovani na bosanskom i engleskom jeziku. Sve aktivosti Festivala MESS možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS.