Do nedostatka magnezijuma u organizmu dolazi uslijed nedovoljnog unosa namirnica koje ga sadrže kao i uslijed loše apsorpcije magnezijuma. Veliki broj ljudi nije ni svjestan da u svom tijelu ima manjak magnezijuma dok ne osjeti odsustvo energije ili loš rad nervnog sistema, jer upravo magnezijum u ovim oblastima igra važnu ulogu. Ako ste primijetili da ste u posljednje vrijeme umorniji nego inače, ovo su namirnice koje bi vam mogle omogućiti da povećate unos magnezijuma na dnevnoj osnovi.

Zdravstvene blagodati magnezijuma

Magnezijum je potreban svakoj ćeliji vašeg organizma. Uključen je u skoro 600 reakcija u tijelu uključujući stvaranje proteina, održavanje gena, pokretanje mišića i regulaciju nervnog sistema. Magnezijum podiže raspoloženje, povećavajući funkcije mozga. Nedostatak magnezijuma manifestuje se o obliku lošeg raspoloženja i depresije. Magnezijum poboljšava vaše performanse prilikom vježbanja. U zavisnosti od vježbi koje praktikujete vašem tijelu je potrebno u prosijeku do 20 % više magnezijuma nego u stanju mirovanja. Magnezijum veoma efikasno smanjuje upalne procese u tijelu. Nedostatak magnezijuma povezan je sa hroničnim zapaljenjima, gojaznošću i brojnim drugim problemima.

Sjemenke 

Sjemenke uključujući seme bundeve, chia i lana izuzetno su bogate magnezijumom. Također one u sebi sadrže gvožđe, kao i omega 3 masne kiseline, zbog čega su nevjerovatno zdrave. Sjemenke su također izuzetno bogate vlaknima i sadrže antioksidante, koji štite ćelije u tijelu od slobodnih radikala.

Orašasti plodovi 

Orašasti plodovi poput badema, indijskih i brazilskih oraha posebno su bogati magnezijumom. Oni su također namirnice koje prijaju vašem srcu i koje kontrolišu vaš apetit držeći vas dugo vremena sitima. Dobar su izvor vlakana i savršena hrana za grickanje u toku dana, piše ženskimagazin.rs

Mahunarke

Mahunarke među koje spadaju sočivo, pasulj, leblebije, grašak i soja bogate su važnim hranljivim sastojcima među kojima se nalazi i magnezijum. Također mahunarke u sebi sadrže dosta kalijuma i gvožđa i odličan su izvor proteina.

Avokado 

Avokado s razlogom nosi epitet super-hrane. On je odličan izvor magnezijuma, a pored njega sadrži i kalijum, vitamin B i K, kao i vlakna. Avokado pozitivno djeluje na rad srca i dokazano smanjuje upalne procese.