Donosimo vam nekoliko filmova koji prepoznaju ženski talenat i uspjeh. Od NASA-inih naučnica koje su stvarale historiju do umjetnica koje su prkosile svim problemima kako bi dobile međunarodno priznanje. Udobno se smjestite i uživajte u dostignućima i sjaju žena iz cijelog svijeta. Možda vas inspirišu da budete još bolja verzija sebe!

FRIDA, 2002

Salma Hayek tumači lik Fride Kahlo u filmu o životu istinske umjetnice. Meksička glumica – koja je govorila o mučnim nedaćama s kojima se suočila kako bi ispričala priču Fride Kahlo – dokumentuje tjeskobu, umjetnost i strast svoje junakinje, pokretačku snagu i njenu burnu vezu sa suprugom Diegom Riverom.

ERIN BROCKOVICH, 2000

Ova nadahnuta priča o Erin Brockovich donijela je Juliji Roberts nagradu za najbolju glumicu 2001. godine. Biografski film opisuje kako je samohrana majka Erin Brockovich, zaposlena kao pomoćnica advokata Edwarda L. Masryja (koga u filmu tumači Albert Finney), imala ključnu ulogu u velikom sudskom procesu protiv kalifornijske kompanije Pacific Gas & Electric  i prisilila je da isplati rekordnu odštetu zbog trovanja vodom. Njen rad je imao ključnu ulogu u primoravanju kompanije da isplati tužiocima 333 miliona dolara – najveće poravnanje ikada plaćeno tužbom za direktnu akciju u historiji SAD.

SUFFRAGETTE, 2015

Režirala je Sarah Gavron, a napisao Abi Morgan, Suffragette je iskrena i strastvena priča o tome koliko su se žene trudile i koliko su rizikovale kako bi dobile glas. Pratimo Carey Mulligan kao Maud, majku iz radničke klase. Sufražetkinja se ne plaši da pokaže groznu stvarnost žrtava koje su ove žene dale i opasnosti sa kojima su se suočile u borbi za prava žena.

WILD, 2014

Ako ste ikada bili u iskušenju ideje o samostalnom putovanju, ali niste baš skupili petlju, ovaj film će vas navesti da takav odmor bukirate što prije. Reese Witherspoon glumi u filmskoj verziji autobiografske knjige Cheryl Strayed o tome kako je prešla 1.100 milja od 2.650 milja Pacifičkog grebena u SAD-u, krenuvši na put samootkrivanja i liječenja. Ova srdačna priča dokaz je ženske izdržljivosti i odlučnosti.

JACKIE, 2016

Prvim suprugama američkih predsjednika ustupljeno je malo vremena na ekranu, ali Jackie dokazuje zašto bi ove žene trebalo biti više u bioskopskom fokusu. Vidjeli smo bezbroj slika Jackie Kennedy, ali portret Natalie Portman pomaže nam da je vidimo mnogo bolje. Ona je bila najbliža osoba predsjedniku kada je u njega pucano, krv joj prekriva odjeću, a smrt je ostavlja emocionalno razbijenu. Vidimo je kako se bori sa tugom, dok je prinuđena da preseli sebe i djecu iz Bele kuće – dok sve vrijeme pokazuje javnosti da se odlično drži.

LADY SINGS THE BLUES, 1972

Nastup Diane Ross kao Billie Holiday u Lady Sings The Blues smatran je jednim od najvećih filmskih trenutaka 1972. godine, čime je dobila nominaciju za Oskara. Početna scena je potresna – Holiday srećemo u zatvoru, siromašnu i gotovo bez prijatelja, a očajnički joj treba heroin. Film, koji je zasnovan na memoarima same pjevačice, govori o siromaštvu, rasizmu i problemima zavisnosti sa kojima se Holiday suočila. Nema sumnje da je ovo pojednostavljeni prikaz njenog života, ali ipak ga vrijedi pogledati.

HIDDEN FIGURES, 2017

Film Hidden Figures, nominovan za Oskara slavi tri crnkinje koje su bile ključne za slanje astronauta John Glenna u svemir 1962. Tri naučnice iz NASE – Katherine Goble, Mary Jackson i Dorothy Vaughan suočile se sa rasnom, klasnom i polnom diskriminacijom od strane bjelaca za koje rade. Uprkos svojim nedaćama, one zajedno unapređuju historiju kroz istrajnost i inteligenciju. Ovo je živahan, poletan film zbog kojeg ćete navijati za ekranom, piše harpersbazaar.rs

COCO BEFORE CHANEL, 2009

Jednostavno, Coco Chanel revolucionirala je način oblačenja žena, boreći se da ženska odjeća bude jednako udobna i oslobađajuća kao muška odjeća. Izbjegla je ograničene siluete u korist fluidnijih, androginih oblika i stilova. U filmu Coco Before Chanel vidimo Audrey Tautou kao ikoničnu dizajnerku. Kao što naslov sugeriše, biografski film se fokusira na život Coco Chanel prije nego što je postigla međunarodni uspjeh, gledajući društvene izazove sa kojima se suočila na putu. To je dostojan i pronicljiv pogled na modnu legendu, sa mnoštvom šik kostima.