Kreativni direktor modne kuće Balmain, iznajmio je prostor na aerodromu Charles de Gaulle za snimanje video prezentacije kolekcije jesen-zima 2021/22. Izbor lokacije diktirao je glavni izvor inspiracije dizajnera – putovanja, tačnije, let avionom. Modeli nisu defilovali duž tradicionalne piste, već duž krila letjelice i tehničkih prostorija hangara.

Sama kolekcija uslovno je bila podijeljena na dva dijela: jedan je bio inspirisan uniformom pilota i avionskom mehanikom, a drugi – odjećom džetsetera lijepe, svijetle budućnosti.

Odjeća i njen karakter se mijenjaju brzo kao i scenografija mini filma Balmain: mekani kardigani, pantalone sa niskim strukom, khaki i avijatičarske jakne zamenjene su mini suknjama i laganim kišnim mantilima. Iako Olivier Rousteing priznaje da su fotografije poslijeratnih putovanja Pierrea Balmaina u društvu njegove djevojke, spisateljice Gertrude Stein, postale polazna osnova za rad u sezoni jesen/zima 2021/22, dio kolekcije podsjeća na Ratove zvijezda: uniforme pobunjenih pilota su sada izmijenjene i ženstvenije su, piše harpersbazaar.rs

Vogue
Vogue

U kolekciji je također upotrijebljen štampani monogram PB (skraćeno Pierre Balmain) iz 1970. godine, koji je postao zaštitni znak jakni sa glomaznim naramenicama. Kada je riječ o modnim dodacima, tema putovanja se također čita na najočigledniji način – na primjer, u koferima, kutijama za šešire i putnim torbama ili mnogo ironičnije, na minđušama, ogrlicama i minijaturnim torbicama koje oponašaju oblike okruglih jastuka na napuhivanje koji putnici koriste tokom noćnih letova. U obliku dodataka pojavili su se avioni od papira: modeli su ih nosili na leđima, poput rančeva.