Harizmatični plavi dječak – Ladies In ekipu osvojio je na prvu. Zapjevao nam je omiljenu pjesmu, plesao je, te je rado, kao da ima dugogodišnje iskustvo, pozirao ispred našeg objektiva

Piše: Indira Delić, Foto: Muamer Kolar

Amra Hrustić – Šabanović je majka borac. Požrtvovana je, neustrašiva i istrajna na svom putu, kako bi njen šestogodišnji sin Husejn, kojem je po rođenju dijagnosticiran Down sindrom, imao prekrasan smiješak, najtopliji zagrljaj, zahvalnost, radost…

 Poput apaurina

Ljekari su tokom Amrine trudnoće izrazili sumnju da bi njeno dijete, zbog uvećanog želuca, moglo biti s Down sindromom. U početku je doživjela veliko razočarenje, isključivo, zbog pristupa, te surove priče ginekologa kod kojeg je otišla.

– Suprug i ja smo otišli u jednu privatnu kliniku, i tada mi je doktor rekao da postoji mogućnost da dječak ima Down sindrom. On mi je to saopćio na grozan način. Kazao je da trebam uraditi amniocentezu – te ako bude dijagnosticiran sindrom, da sve riješimo abortusom. Te njegove rečenice su mi veoma teško pale, ne zbog moguće dijagnoze, već zbog pristupa. Mišljenja sam da se doktor, ginekolog treba boriti za žene, kako za njeno zdravlje, a tako i djetetovo. Zamislite, on meni u petom mjesecu predlaže abortus. Grozno! Došla sam kući i narednu noć sam preplakala. Postavljala sam sebi bezbroj pitanja, među kojima su bila… Zašto baš meni? No, naredni dan sam otišla na GAK, gdje me primio divni doktor Međedović, koji je potvrdio dijagnozu. On je imao skroz drugačiji pristup. Bio je za mene poput apaurina. Smirio me, dao mi prave upute, čestitao što ću postati majka, te kazao da ću biti sretna sa svojim djetetom, te da ću imati normalan život – kaže Amra, te dodaje:

– Odmah sam počela istraživati o svemu. Imala sam, doduše, i iskustva s Down sindromom – s obzirom na to da moj rođak, također ima taj sindrom. Psihički sam se pripremila, iščitala sam brojnu literaturu, savjetovala se i bila spremna da se borim. Tu situaciju apsolutno nisam posmatrala kao prepreku za sretan život. Jednostavno sam prihvatila da je to moje dijete, i da ću ga voljeti, paziti i maziti… Čim smo ga ugledali, osvojio je naša srca. Danas smo veoma ponosni na njega.

Naša sagovornica po profesiji je nastavnica matematike u osnovnoj školi Fatima Gunić. Upravo u toj školi Husejn je đak-prvak.

– Husejn je prvi razred u redovnoj školi. Zbog trenutne situacije – uzrokovane pandemijom nastavu pohađa online. Ima veliku pomoć i podršku svoje divne učiteljice Sabine i svojih drugara. On ide redovno logopedu, defektologu… Voli muziku – ima afinitet prema noj. Pjeva, pleše, glumi, čita, vozi bicikl, pomaže mi u kućanskim poslovima, briše prašinu, slaže veš… Često, kod kuće organiziramo i lutkarsko pozorište.

 Bolje sutra

Kada se nađete u situaciji koju promijeniti ne možete, Amra savjetuje, prihvatite je – te radom, trudom i borbom koračajte naprijed i izborite se za bolje sutra.

– Bez obzira na to kakav vas problem zadesi, savjetujem da prihvatite dijete sa svim dijagnozama i krenete u borbu. Pružite svom djetetu najbolje. Dijelite vaša iskustva s roditeljima sa sličnim životnim iskustvima, savjetujte se, učite, educirajte se, budite podrška – poručuje na kraju našeg razgovora Amra Hrustić-Šabanović.

Članovi dva Udruženja

– Članovi smo Udruženja Život s Down sindromom i Dobro djelo, gdje smo dobili veliku podršku. Mi, roditelji, se međusobno podržavamo i razmjenjujemo iskustva, dok djeca rade s logopedima, defektolozima, pedagozima, psiholozima – koji su uvijek u službi svih članova.