Danska kompanija „Lego“ izdvojila je 400 miliona dolara kako bi u narednih deset godina u potpunosti prešla na ekološku varijantu svojih proizvoda. Nakon što je prošle godine prihvaćena inicijativa da Lego više ne bude pakovan u plastične kese, sada se ide i korak dalje, što će omogućiti da se djeca ne igraju plastičnim kockama, već onim izrađenijim od ekološki prihvatljivih materijala.

Za početak, „Lego“ će odustati od plastičnog pakovanja. Trenutno se rade testovi sa novim materijalima. Nakon toga, dolazi i vrijeme za velike promjene koje se odnose na same kocke, koje se danas proizvode od materijala na bazi nafte, odnosno od sirovine koja nije ekološka. Prema trenutno aktuelnom planu, od plastičnih kocki će se odustati najkasnije do 2030. godine. Mada je još uvijek sve u fazi eksperimenta, pretpostavlja se da će se kocke praviti od materijala izgrađenog od šećerne trske, piše wbb.media

Inače, najčuveniji svjetski proizvođač igračaka, prošlu godinu završio je sa sjajnim poslovnim rezultatima. Prihode su povećali za 19 posto ili 9,9 milijardi dolara, dok je prodaja uvećana za 13 posto.