Koliko ste puta pokušali raznim dijetama skinuti kilograme. Koliko god pokušavali liniju dovesti u red zdravom ishranom, u proces mršanja je uvijek potrebno uključiti i neku fizičku aktivnost. Jedna od tih fizičkih aktivnosti koja može ubrzati gubitak kilograma je penjanje uz stepenice.

Gubitak kilograma je proces koji zahtjeva i ustrajnost. Međutim, ako cijelom postupku dodamo i tjelesnu aktivnost, ne samo da ćemo gubiti kilograme nego i održavati tijelo zdravim.

Jedan od najlakših i najučinkovitijih načina da aktivnost ubacite u svakodnevnicu je da hodate kad god možete i da kad god možete koristiti stepenice. To je ujedno i najjeftiniji način ukoliko nemate priliku da koristite usluge teretane. Penjanje stepenicama gore-dolje vrlo je učinkovit trening koji pomaže u sagorijevanju kalorija.

Brojke su bitne

Koliko kalorija osoba treba sagorjeti da bi smršala zavisi i o tome koliko kalorija konzumira, koliko je tjelesno aktivna i kakav joj je životni stil. Ljudi koji unose manje kalorija mogu ih potrošiti tokom rutinskih aktivnosti. Ostali koji konzumiraju više kalorija a posao im je uglavnom kancelarijski, oni se ipak moraju malo više potruditi.

Prema nekim istraživanjima, prosječna žena treba unositi oko 2000 kalorija dnevno kako bi održala težinu, a 1500 kalorija ako želi gubiti kilogram sedmično. 2000 kalorija dnevno je i preporučena količina unosa kalorija za žene. Stoga, ako unosite preporučenu količinu kalorija za održavanje težine, da biste smršali morate sagorjeti 500 kalorija dnevno.

Koliko kalorija sagorijeva penjanje po stepenicama?

Ovdje sad dolazimo do odgovora na najvažnije pitanje, a to je koliko vam penjanje po stepenicama pomaže u dolasku do cilja, odnosno koliko kalorija ćemo sagorjeti na jednom ovakvom treningu. Ukoliko se odlučite za stubište koje ima 10 do 12 stepenica, spuštajući se i penjajući se stepenicu po stepenicu, sagorjet ćete od dvije do pet kalorija.

Osoba od 54 kilograma sagorijeva oko 235 kalorija penjanjem po stepenicama u trajanju od pola sata. Naravno, na to koliko ćete kalorija potrošiti utjecaj ima više faktora poput vaše trenutne težine, težine uspona i dužine trajanja treninga.

Još jedna stvar koju morate imati na umu ukoliko se odlučite za ovakvu vrstu treninga, jeste da penjanje ili spuštanje uz previše stepenica nije najzdravija opcija za vaša koljena pa je uvijek bolje kombinovati nekoliko različitih treninga za konačni rezultat poput brzog hodanja ili trčanja.