Biti u ljubavnoj vezi zaista može da bude fantastično iskustvo, bilo da je krunisana brakom i da imate djecu sa voljenom osobom, ili ste još uvijek vas dvoje sami.

Ljubav, podrška, razumijevanje – čini se da je sve na jednom mjestu. Ali u svakom odnosu postoje mala svakodnevna neslaganja oko sitnica koja znaju vremenom da naprave velike probleme. Ko će pokupiti djecu iz škole? Ko će isprazniti veš mašinu? Ko će napraviti večeru? Ove sitnice dovode do neravnoteže u emocionalnom radu, jer se uvijek jedan partner više optereti obavezama, dok drugi “uživa u slobodnoj vožnji”.

Emocionalni rad prvi je definisao sociolog Arlie Hochschild 1983. godine opisavši ga u svojoj knjizi The Managed Heart. Ovaj pojam prvobitno se odnosio na upravljanje sopstvenim emocijama kada se na primjer od stjuardesa očekuje da budu ljubazne i nasmijane čak i u vrlo stresnim situacijama. Zatim je počeo da se primjenjuje i na domaćinstva u kojima su se svakodnevne obaveze svodile većinom na jednu osobu

Razumite svoju i dinamiku svog partnera

U većini slučajeva emocinalni rad pada na leđa žena. One su te koje su po prirodi organizovanije i lakše prate dešavanja oko sebe. Može se reći da su više zainteresovane za njih, ali to ne znači da ako znaju u koje vrijeme dijete ima trening, moraju uvijek one da budu te koje ga voze na trening. Potrebno je da se potrudite da razumijete dinamiku svog partnera kao i da od njega tražite da razijume vašu. Nije prirodno da vi preuzmete na sebe sve obaveze dok on sjedi satima pred TV-om.

Podijelite poslove prema mogućnostima svakog od vas 

Ako smatrate da ste vi u nečem efikasniji i bolji dok s druge strane vaš partner bolje radi neke druge stvari po kući, nastojte da ih tako i podijelite. Nije potrebna velika umjetnost za iznošenje smeća i usisavanje kuće, dok peglanje košulja zaista zahtjeva posebne vještine. Također ako ste dovoljno vješti i jedno i drugo u određenim stvarima možete blagovremeno da zamijenite uloge. Zapamtite – ništa nije nečiji posao, sve je zajedničko zaduženje, jer je riječ o zajednici.

Istaknite ono što vašem partneru nije očigledno 

Dok vi razmišljate o prljavom vešu, neopranim sudovima, prašini i usisavanju kuće, vaš dragi pravi planove o druženju sa prijateljima za vikend. Kada nešto nekome nije očigledno, potrebno mu je to istaći. Nabrojte obaveze koje vas očekuju, i jasno stavite svom partneru do znanja da nećete kada sve to završite imati ni snage ni volje za druženje. Njegova reakcija bi u tom slučaju trebala da bude ponuđena pomoć za date zadatke. Zapamtite da on ne može da vam čita misli, i da ćete ostati trajno nezadovoljni ako ne istaknete, čak i ono što je vama očigledno.