Kremasta juha od krumpira brzo se priprema, jednostavna je i ukusna! Možete je pripremiti i unaprijed te je zamrznuti, bez vrhnja, do tri mjeseca. Za pripremu će vam trebati izdvojiti 25 minuta, a juha se kuha 40 minuta. Imajte na umu da su sastojci dovoljni za pet serviranja.

Sastojci:

3 lašike maslaca

3 češnja češnjaka oguljena i nasjeckana

2-3 krompira, oguljena i narezana na komade

1,8 l povrtnog temeljca

2 lista lovora

3 grančice svježe majčine dušice

1 kašičica soli

1/4 kašičice mljevenog crnog papra

250 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Otopite maslac na srednje jakoj vatri u velikom loncu za juhu. Dodajte češnjak dok ne porumeni, redovito miješajući. Potom dodajte krompir, temeljac, lovorov list, majčinu dušicu, sol i papar i pustite da zavrije. Pokrijte lonac i smanjite vatru na nisku temperaturu. Kuhajte 15 minuta, sve dok krompir ne omekša. Izvadite grančicu majčine dušice i lovorov list, a zatim juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka. Vratite u posudu na laganu vatru, dodaj vrhnje i pustite da lagano ponovno proključa. Po potrebi začinite solju i paprom. Ako je juha prerijetka, nastavite je kuhati dok se ne zgusne. Ako je pregusta, dodajte vodu ili temeljac da je razrijedite.