Koliko puta se okrenete u toku noći kako bi našli idealan položaj za spavanje? Uprkos visokim ocjenama jastuka koji ste kupili (i skupo ga platili) i dalje imate bolove u ramenom pojasu i vratu. Da li je možda spavanje bez jastuka rješenje za vas?

Poenta jastuka?

Jastuk na kojem spavate nije samo gomila perja koja služi kao dekoracija na krevetu. On ima nekoliko važnih funkcija. Kao prvo, služi za održavanje kičme u pravom položaju dok mijenjate poze u toku spavanja. Dakle, njegova uloga bi trebala da bude sprječavanje pojave bolova u vratu, ramenima i duž kičme.  Osobe koje spavaju na boku znaju da je nezamislivo spavanje bez jastuka, jer glava u tom položaju neprirodno “visi” u vazduhu.

Druga prednost spavanja sa jastukom je lakše disanje. Osim udobnosti, dokazano je da kada spavate s jastukom pod glavom vi zapravo lakše dišete jer vam je glava uzdignutija u odnosu na tijelo, a krv ima priliku da teče u ispravnom smijeru.

Za one koji spavaju na leđima

Ako ste neko ko spava na leđima, i patite od bolova u ramenom pojasu, vratu i duž kičme stručnjaci savjetuju da pokušate noć da provedete bez jastuka. U ovom položaju nema neprirodnog oslonca za vašu glavu dok spavate, pa vam može biti znatno udobnije nego da pod glavom imate visok jastuk.

Za one koji spavaju na stomaku

Ukoliko spavate na stomaku, onda možete izabrati opciju spavanja bez jastuka. I u ovom položaju vaša glava nije u upitnom položaju, pa ne bi trebalo da imate problema sa kičmom.

Stručnjaci smatraju da je ovaj najomiljeniji položaj većine ljudi prilikom spavanja zapravo najmanje poželjan, jer je vrat u toku noći previše okrenut u jednu stranu, što može dovesti do poprilično intenzivnih bolova.