Većina će probiotik povezati s problemom probave, ali njihov zadatak je dosta više od toga. Probiotici pružaju optimalne uvjete za brojne procese o kojima ne zavisi samo naša probava, već raspoloženje i zdravlje. To nas ne mora čuditi, ako znamo da se u crijevima nalazi čak 80% našeg imunološkog sistema, na koji možemo pozitivno utjecati korištenjem ovih posebnih mikroorganizama.

Šta su probiotici?

Čuveni mikroorganizmi, koji su poznati i pod nazivom probiotičke bakterije. Imaju pozitivan utjecaj na naš probavni trakt. Iako se radi o bakterijama, većina pomisli na bolest. Probiotičke bakterije su one koje su nam od velike koristi, odnosno bez njih ne možemo živjeti. Brane nas od loših bakterija, zbog kojih obično dolazi do probavnih tegoba, lošeg raspoloženja i slabog zdravlja. Stoga je ključno da u crijevima održavamo optimalnu vrijednost dobrih bakterija koje su poput našeg čuvara protiv svih loših mikroorganizama koji ulaze u naše tijelo.

Probiotici u hrani

Naši probavni problemi najčešće započinju zbog nepravilne i procesuirane prehrane, što negativno utječe na naše dobre bakterije, a istovremeno uzrokuje rast štetnih mikroorganizama. To se donekle može ublažiti dodavanjem prehrane koja već u osnovi sadrži probiotske kulture. Ona uključuje uglavnom kiseli kupus, kefir, domaći jogurt i ostalo fermentirano povrće.

Najbolji probiotici za naše tijelo

Vjerojatno ste već primijetili da u poplavi dodataka prehrani među njima postoji poprilično razlika i da shodno tome nisu svi podjednako dobri. Najbolji probiotici za nas su oni koji uzimaju u obzir nekoliko čimbenička.

Kao što je važno da su u kapsuli sadržani probiotici i prebiotici, važan je i pravi omjer sojeva i bakterija. Što to znači? Neke su nam bakterije važnije od drugih i vjerojatno se slažete da nam apsolutno ne koristi ako kapsula sadrži sojeve bakterija koji našem tijelu uopće nisu potrebni.

Druga stvar na koju moramo obratiti pozornost je mjesto djelovanja. Većina probiotičkih dodataka napravljena je tako da počne djelovati već u želucu, gdje ih zaustavlja želučana kiselina. No, dobre bakterije su nam potrebne u crijevima, pa mikroorganizme treba zaštititi da bi tamo stigli. Srećom, u današnje vrijeme postoji tehnologija koja nam omogućava okružiti probiotike posebnom kapsulom kako bi mogli sigurno doći do mjesta gdje njihov posao zaista započinje. Taj uvjet obično ispunjavaju samo najbolji probiotici.