Predstavljamo vam Naidu Pekmezović, uspješnu mladu ženu, autoricu cookbooka NEAT, ali i entuzijastkinju za hranu koja dijeli vlastiti kreativni način zdravijeg kuhanja. Na stranicama njenog ostvarenja, možete pronaći ukusne zdravije slane i slatke recepte koji će vas sigurno inspirirati da i vi istražujete svijet kulinarstva.

Piše: Nađa Huseinbegović

NEAT je kuharica baš onakva kakav i naziv nosi: jednostavno ili čisto. Recepti su prilagođeni potrebama za osobe koje izbjegavaju određene namirnice i svaki recept označen je adekvatnim simbolom.

Da, moja prva kuharica je dostupna online na www.naidaeats.com i dok ovo pišem još uvijek mi zvuči nevjerovatno. Ideja se rodila nakon novogodišnjih praznike kada nekako svi u tom periodu odlučimo krenuti sa zdravijim odabirima hrane. Željela sam na neki način ohrabriti i nagraditi sve ljude koji prate moj profil u želji da zajedno biramo zdravije opcije obroka. U kuharici se nalazi 10 recepata koji se nadovezuju jedan na drugi pa tako možete iskoristiti sve namirnice u potpunosti i iskombinovati ili za doručak ili za ručak. Rekla bih da će svako naći nešto za sebe jer tu ima recept za neodoljivu čokoladnu slasticu bez brašna, ukusan veganski i mesni burger, recept za zdravu slanu grickalicu i još dosta toga, kazala je Naida za naš portal.

U svijet kulinarstva otisnula se prije nekoliko godina kada je počela živjeti sama i kada je dobila priliku da kroz posao putuje od istoka do zapada, te degustira najrazličitije namirnice i jela.

Od meni omiljenog ramena (vrsta japanske supe), onigirija (popularni japanski “snack” od riže sa različitim punjenjem) do Ma'amoula ( arapski prhki keksići sa punjenjem). Te okuse sam poželjela preseliti u svoju kuhinji i biti u prilici servirati to svojim prijateljima i porodici, a onda približiti neobične namirnice svima koji vole eksperimentisati u kuhinji. Naziv moje prve kuharice NEAT je potekao od toga da mene, moj način života pa i kuhanje kao i navike ishrane krasi jednostavnost ili NEAT.

Naida svojim umijećem predstavlja interesantne kombinacije okusa koje ne stižemo unositi u naš organizam, a itekako su zdrave…

Trudim se pružiti što raznovrsnije recepte koji u sebi imaju zamjene za danas česte alergene kao što je to gluten, mlijeko, jaja i dr. Tako da je i pored svakog recepta u kuharici korišten simbol koji ukazuje na te alergene tj. njihovo odsustvo. Sakrijem ja dosta povrća u mojim slasticama, među kojima su najpopularniji recepti za najsočniji brownie od graha, sočne šnite od tikvica i rolat od tikve. Zvuči onako na prvu kao da nije ukusno, ali zanimljivo je to da sve recepte prvo testiram na svojoj porodici i prijateljima i saslušam utiske, a potom recept stigne do mojih pratilaca. Ako nemate pri ruci manje zdravu hranu za njom nećete ni posegnuti, ističe Naida.

Pored kuharice koja je nedavno lansirana, uvijek se nešto zanimljivo kuha u njenoj kuhinji. Sretna je zbog velikog uspjeha food scene u BiH, te kako ističe, sretna je što su ljudi postali inspirativni, kreativni i prijateljski nastrojeni. Recepti koje pravi su isključivo od zdravih namirnica.

– Zdravo jesti je osnov za zdravlje i za jačanje mentalnog zdravlja, na taj način sam sebi postavila stvari i posmatram hranu kao gorivo za svoje tijelo. Važno je da nađete režim koji vašem organizmu odgovara i nikako kopirati prijateljicu ili neku slavnu osobu, i izbjegavati slijepo praćenje novih trendova kada je ishrana u pitanju. Uravnotežena ishrana ne mora biti komplikovana ili restriktivna, i ne trebate prestati uživati u hrani i mučiti sebe sa brokulom ili celerom ako ih ne volite.

U svojoj ostavi nastoji uvijek imati bazne namirnice s kojima uvijek može napraviti jednu vrstu jela. Ukoliko joj recept ne ispadne kako je zamišljala, uvijek krene ispočetka.

Ponekad se desi da recept jednostavno ne uspije, ili fotografije da nisu najbolje. Moram vam otkriti da imam jedno jelo koje baš volimo u našem domaćinstvu i pravila sam ga nekoliko puta ali niti jednom do sada fotografije nisu dospjele na profil jer uvijek nešto fali. Tako da ne objavljujem recepta pod svaku cijenu, kvalitet je na prvom mjestu pored povjerenja i očekivanja ljudi koji prate profil, kazala je Naida.

Postoje dani kada nije raspoložena za kuhanje…

– Naravno, nekad srce hoće ali tijelo jednostavno ne može nakon radnog dana, ili kada osjetim da sam nervozna. Također, u trenucima kada vidim da nemam dovoljno vremena odmah odustajem, jer kada god do sada sam sa nekom dozom nervoze kuhala to nikada nije ispalo baš onako kako sam zamislila. Mislima da je ovdje primjenjivo to da se ljubav kuharice osjeti na hrani koju skuha i posluži.

Za Naidu tajna uspjeha je voljeti svoj posao i biti istrajan u onome što ste započeli.

– Danas se sve dešava online tj. na društvenim mrežama koje su sjajne za promociju. Ukoliko još uvijek ne vladate znanjem o društvenim mrežama priključiti se nekim od besplatnih online radionica i naučite osnove ili jednostavno istražite savjete na Google-u.

Kada je raspoložena za kuhanje, prvo pripremi recepte kako bi greške svela na minimum, te posloži sve namirnice. Nakon toga slijedi proces…

–  pripremim improvizirani studio kako bih hranu, čim je gotova, fotografisala. Hrana izgleda dosta bolje na fotografijama kada je svježe pripremljena osim ako nisu u pitanju kolači koji se moraju hladiti prije rezanja i serviranja. Obavezna je muzička playlista i krećem s kuhanjem. Po završetku odmah fotografije obrađujem i pripremam za objavu.

Inspiraciju u kuhinji crpi iz različitih izvora. U moru svjetskih poznatih kuhara, Naida izdvaja jednu damu…

– Danas ima mnogo sjajnih kuhara, ali sam vjerna  Nigelli Lawson. Dama koja je osvojila britansku i svjetsku publiku kuharicama koje su prodane u milionskim primjercima. Njen pristup hrani je neposredan a na taj način i recepte ispisuje.  Preko 20 godina kuha i kroz svaki svoj recept i angažman pokazuje da kuhanje nije stresna aktivnost, nego čisto zadovoljstvo, kazala nam je Naida uz osmijeh.

Iako su njoj lično najdraže lasagne, Naida nam je savjetovala da obavezno probamo recept za…

Spomenula sam ranije najsočniji čoko brownie od graha koji je MUST, domaći Snickers i cheesecake baklava. A sada slani recepti pileći zaloji u palenti kao savršen snack, vegetarijanska pljeskavica i enchilada sa tikvicama.

Za dobru fotografiju koja će privući najviše pažnje, kako ističe, najvažnije je dobro osvjetljenje i svijetla podloga.

– Zaljubljenik sam u svijetle i „prozračne“ fotografije što se vidi i po mom profilu. Evo jednog trika bez mnogo ulaganja. Mislim da svi koji vode neki tip bloga ili se rekreativno bave fotografijom znaju šta je zilberica (koristi se za preusmjeravanje svjetla, kako bi se postiglo ravnomjerno osvjetljenje).

Vlastita kuharica je recept do uspjeha ili …

– Rekla bih da je važno da ste prije svega odani sebi, svom stilu i pratiocima, a uspjeh će doći vremenom. Posmatram uspjeh kao priliku da pomognem ljudima u odluci da se zdravije hrane i da na svakodnevnoj bazi biraju zdravije opcije. Najveći uspjeh je kada primite poruku kako su isprobali moje recepete i uživali da porodicom i prijateljima.