Kada govorimo o modi, posljednjih nekoliko godina, sve je više u trendu klasični odjevni predmet koji je otporan na stalne promjene trendova. Promjena je dobra iz jednostavnog razloga: Sve više žena iz prodavnica izlazi s komadima koji su nosivi godinama,te zbog toga imaju stalno mjesto u ormaru.

Jedan komad, odnosno uzorak koji se uoči proljeća posebno brzo rasprodaje jesu odjevni predmeti na prugice. Radi se o uzroku koji često ima svoje mjesto u proljetnoj garderobi, međutim čini se da će zbog promjene u svijesti potrošača ove godine taj klasik biti još popularniji.

Za ponovno zaljubljivanje u prugice zaslužni su brendovi poput Celine zahvaljujući njihovu kultnom džemperu sa širokim rukavima. A tu je i brend koji je nemoguće preskočiti kada se govori  o prugicama – Chanel. Pruge su se u proizvodnji odjeće koristile stotinama godina, a taj je uzorak u zapadnim kulturama često imao negativnu simboliku.

Pruge na odjeći su se, naime, prvi put pojavile u srednjovjekovnim vremenima kada su viđane najčešće na kriminalcima i zatvorenicima. Međutim, do kraja 19. stoljeća kraljica Viktorija dovela je do toga da se pruge počnu povezivati s riječima poput more i morski kada je svog sina obukla u prugasto odijelo za putovanje brodom.

Chanel u znaku prugica

Kombinacija tamnoplavih i bijelih pruga pojavila se zatim na kupaćim kostimima, a početkom 20. stoljeća prugice su postale mainstream kada je dizajnericu Coco Chanel radničko odijelo tokom putovanja na francusku rivijeru nadahnulo da u vlastitu kolekciju 1917. godine uključi prugice.

Prugice su tokom godina u ormarima zaljubljenica u modu postale neophodan komad poput crnog sakoa ili uskih tamnih traperica.

Privlačnost komada na prugice leži u njihovoj svestranosti. Bez obzira na to nose li ih umjetnici, filmske zvijezde ili moderne it djevojke, učinak je uvijek jednako dobar. Prugice je lako uključiti u svaku, a posebno u proljetnu garderobu.

Za ležerno izdanje uz prugasto pletivo savršeno će se uklopiti dobar par traperica, crni sako i tenisice ili mokasinke. Romantičarke prugice mogu iskombinovati uz lepršavu suknju i baletanke.

Ako se želite osjećati poput Francuskinje, prugastom puloveru, trapericama i cipelicama na blok-petu dodajte maramu oko vrata.