Nakon smrti legendarne ikone mode Karla Lagerfelda, špekuliralo se o tome ko će biti njegova zamjena u francuskoj modnoj kući Chanel i italijanskoj kući Fendi. Vijest da će tron preuzeti Kim Jones, oduševila je zaljubljenike u modu.

Za mnoge je Kim Jones pravi primjer modnog dizajnera koji uprkos godinama rada i iskustva u modnoj industriji, iznova osvježava svoj rad i modnu scenu. I dok su mnogi mislili da neće nadmašiti svoj dosadašnji rad, on je parišku Palais Brongniartu pretvorio u Fendi labirint oazu, te na taj način predstavio glamuroznu haute couture kolekciju.

Foto: Vouge

Ovom revijom poznati dizajner se prvi put predstavio u ulozi tvorca haute couture kolekcije, nakon što joj se pridružio krajem prošle godine. Poznata lica poput Demi Moore, Kate Moss, Naomi Campbell i Christy Turlington, prošetale su izmišljenim svijetom inspirisanim romanom “Orlando” Virginije Wolf, Berninijevim veličanstvenim skulpturama i Rimom, te engleskim zavičajem gdje je Jones proveo djetinjstvo. To se moglo vidjeti i na njegovoj ovogodišnjoj kolekciji.

Duge haljine i plaštevi nalik na rimske toge, decentni uzorak mramora, te izbor laganog i bogatog materijala čiji svaki pokret dodatno naglašava njegovu ljepotu. Kolekcija je osmišljena za biće koje ne poznaje segregaciju, baš kao i roman Orlando. Elegantna i raskošna, u potpunosti jasno proizvedena iz kreativnog pera Kima Jonesa.