Nisu bez razloga neke knjige definisane kao klasici. Djelo su najvećih umova književnosti, imaju univerzalne teme, iskustva, likove i emocije koje su i dan danas važne. U nastavku donosimo nekoliko knjiga koje se smatraju definicijom prekrenice u književnosti, a koje će vam definitivno pomoći da ostanete slobodne i samosvjesne žene. Neke spadaju u poznate klasike, dok druge nose titulu modernih divova. Sve su vrijedne čitanja, barem jednom u vašem životu…

Anton Pavlovich Chekhov: Tri sestre

Chekhova treba uzimati cijelog, svakodnevno kroz život, u manjim dozama, jer je lijek i jer je najveći. A Maša, Olga i Irina venu u svojoj palanci maštajući o odlasku u Moskvu, ali ne radi se tu o Moskvi, nego o širini, slobodi i jednom nezagušljivom ženskom i ljudskom životu.

Drugi spol – Simone de Beauvoir

Osamsto stranica definitivno vrijedi pročitati jer će vam pomoći cijeli svoj život sagledati iz druge perspektive. Prvi put knjiga je objavljena 1949. kada je, naravno, izazvala zgražanje muškaraca, ali i ponekih žena. Iscrpnim raspravama o položaju žena u društvu kroz historiju. U ovoj knjizi Simone je došla do zaključka da se ženom ne rađa, nego se ženom postaje. Na kraju svoje knjige daje jasne smjernice kako se osloboditi okova patrijarhata koja će u životu raditi isključivo što sama odabere. Na nama je da to zaista i primijenimo.

Agatha Christie: Deset malih crnaca

Osvetu je, kažu, najbolje servirati hladnu. Ovo je knjiga o osveti prerušenoj u pravdu, ali, gle, ta pravda nikoga neće zadovoljiti, samo će povećati količinu zla na svijetu. Osim što je sjajan krimić, ovo je jedna od ključnih filozofskih knjiga XX vijeka.

Male žene – Louisa May Alcott

Divan klasik iz 19.stoljeća kojeg vole žene širom svijeta! Roman govori o odrastanju četiri sestre, ljubavi u porodici, ali i rivalstvu. Istaknuta je potraga za identitetom, ljubavi, moći, bogatstvu, prioritetima u životu i ženskoj nezavisnosti. U to vrijeme, žene se nisu mogle natjecati s muškarcima ni na jednom polju, a ova knjiga je razbila sve stereotipe.

Dnevnik Anne Frank

Knjiga koja je ostavila dubok trag. Anna Frank je bila jedna od hiljadu ljudi koji su se skrivali od nacista tokom okupacije Holandije. Jedan od razloga zašto žene širom svijeta vole ovu knjige je što je Ana pisala dok se skrivala. Najpoznatiji dnevnik na svijetu nam otkriva sve detalje odrastanja jedne djevojke – savjest, prijateljstva, prve ljubavi, ali i emocionalnu nestabilnost.

Jedi moli voli – Elizabeth Gilbert

Knjiga koja je promijenila život mnogim ženama širom svijeta. Danas je Elizabeth Gilbert jedna od sto najutjecajnijih osoba na području duhovnosti. Ovo je uzbudljiva, ali i prosvjetljujuća priča o tome kako je junakinja ove knjige sve očigledne sinonime za uspjeh ostavila iza sebe ne bi li pronašla istinsku sreću.

Gospođa Bovary – Gustav Flaubert

Gospođa Bovary  je roman  iz 1857. godine. Smatra se remek-djelom realizma. “Madame Bovary, c’est moi”, govorio je zagonetno Flober. Ali, s njim ili bez njega, gospođa Bovari se, makar i zaluđena lošom lektirom, odvažila na “romantičnu ludost” koja opravdava ljudsko postojanje. I krenula u jednu hrabru vožnju kočijom, vožnju koja još traje.

Ponos i predrasude – Jane Austen

Sigurno ste od mnogih žena čuli da im je ova knjiga omiljena! U pitanju je jedna od najpoznatijih knjiga Jane Austen, koja nas uči dvjema najvažnijim lekcijama u životu jedne žene – da prvi dojam nije uvijek dobar, i da svako zaslužuje drugu priliku. Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su obaveznog klasika “Ponos i predrasude”, a relevantne su danas kao što su uvijek bile.