Mekane poput najnježnijeg pamuka, profinjene, a istodobno jednostavne i lako dostupne – sve su to grane vrbe ive, u narodu poznatije kao cicamace.

Upravo je mart mjesec u kojem ova posebna vrba, inače autohtona u našim krajevima, odijeva svoje najljepše ruho. Raste kao grm ili manje drvo u nizinskim šumama, na relativno vlažnim staništima u blizini rijeka i jezera.

Cvjetovi ove vrbe vrlo su sitni i sakupljeni u cvatove, tj. mace, što je ujedno i dio koji nas najviše oduševljava kod ove biljke. Na nju se lako može naići tokom šetnje, mnogi je imaju u svojim vrtovima, a buket cicamaca može se naći i na tržnicama.

Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti prilagodbe različitim enterijerima, kao i zbog svoje izdržljivosti, cicamace su idealan dašak prirode u svakom domu.

Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ih možete prilagoditi sebi i svome stilu uređenja.

  1. Raskoš u prozirnoj vazni

Najjednostavniji način na koji možete smjestiti cicamace je njihovo postavljanje u prozirnu staklenu vaznu, bilo da je riječ o klasičnom okruglom ili valjkastom obliku ili četvrtastoj inačici vazne. To se posebno uklapa u minimalističke i pomalo skandinavske unutarnje prostore, no dat će dašak modernosti i jednostavnosti i u svim ostalim prostorima.

  1. Shabby chic uz metalni lončić

Sviđa li vam se više nešto romantičniji, pomalo shabby chic stil, smjestite svoj buket cicamaca u metalne vazne ili lončiće. Njima su nekada naše bake zalijevale cvijeće, a trenutno ih ima u gotovo svakoj prodavnicama s proizvodima za dom na našim prostorima. Ovisno o boji svog prostora odaberite i boju vazne.

  1. Bogate kombinacije s drugim proljetnicama

Cicamace sjajno izgledaju zasebno, no jednako se tako mogu uklopiti u bilo koji buket drugih proljetnica, primjer s tulipanima ili narcisima. Kada izrađujete takav buket proljetnog cvijeća, pripazite na to da cicamace ostanu nešto više od ostatka biljaka. Tako dobijate potrebnu dimenziju visine i prirodniji izgled čitavog buketa, piše zadovoljna.hr

  1. Vijenac za vrata ili stol

Zahvaljujući svojoj izdržljivosti i mogućnosti života bez vode, grane cicamaca mogu poslužiti kao odlična podloga za vijenac, bilo za vrata ili stol. Naprosto oblikujte kružni vijenac uz pomoć vrtlarske žice, a kao pomoć vam može poslužiti i metalni vijenac koji se može naći u svakoj trgovini. Na sam vijenac možete dodati ukrase poput satenskih mašna, ovisno o tome kakvom stilu naginjete, ali i dodati druge izdržljive biljke poput bršljana.

  1. Romantika za proljetne večeri uz lampice

Već spomenute čvrste grane cicamaca omogućuju i da od njih kreiramo romantičnu rasvjetu za prve tople proljetne večeri koje možemo provoditi na balkonu umotani u dekice. Lampice koje su vam ostale od praznika naprosto omotajte oko grana i priključite na izvor električne energije. Kako bi se žica što manje vidjela tokom dana odnosno kada svjetlo nije upaljeno, preporučujemo da je birate u tamnijim bojama, što više nalik boji grana.