Koliko puta vam se u životu desilo da ste željeli prestati jesti slatko, ali ta ukusna namirnica nikako nije mogla da nestane iz vašeg svakodnevnog jelovnika? Mahnito ste prolazili pored prodavnice, koja je na putu do posla postala obavezna tačka na vašoj ruti, pažljivo ste proučavali kompozicije i svaki put se uznemirili što nijedna grickalica neće ostati u korpi. Zvuči poznato? Izdahnite: niste sami. I evo nekoliko jednostavnih koraka, nakon kojih se i dalje možete odreći zavisnosti od šećera, a da ne iskusite takve „muke“.

Pronađite korisnu alternativu

Šaka orašastih plodova ili suhog voća uspješno će zamijeniti grickalice koje ste navikli da uzimate u supermarketu.

Spremite se

Prije nego što odlučite da pobjegnete od „bijelog neprijatelja“, pripremite puteve za bijeg. Oslobodite svoje police i frižider od slatkiša koji vam upadaju u oči u najkritičnijem trenutku.

Zaboravite na dijetalna pića

U većini slučajeva dijetalna pića sadrže zamjenu za šećer – saharin. Takva hrana se često naziva niskokaloričnom, ali zbog svog hemijskog sastava usporava metabolizam. Stoga ne postoji ništa bolje od čaše vode sa limunom i svježom mentom.

Obratite pažnju na sastav

Pored šećera, obratite pažnju na med, fruktozu, sirupe, koncentrate voćnih sokova. I ne zaboravite: što je neki sastojak viši na listi, to je njegov sadržaj veći u proizvodu.

Izbjegavajte pad šećera u krvi

Izbjegavajte to dodavanjem u ishranu više vlakana koja se nalaze u hljebu od cijelog zrna, tjesteninama, riži i ovsenoj kaši.

Probudite svoja čula

Možda zvuči čudno, ali nekim ljudima mahuna vanilije pomaže: treba je samo mirisati svaki put kad poželite nešto slatko. Da, miris vanilije može pomoći u borbi protiv želje za šećerom.

Isplanirajte svoj dan

Neka vaš svakodnevni život konačno postane produktivan. Zakažite sastanke, učite sa entuzijazmom. Ovo vam pomaže da odvratite pažnju od dosadnih misli o slatkišima.

Izbjegavajte jaku glad

Pokušajte da jedete češće, na primjer, na svaka tri sata. Na ovaj način je mnogo veća vjerovatnoća da ćete svjesno odustati od šećera.

Bavljenje sportom

Ako vaš odnos sa šećerom ima psihološku osnovu, tada endorfin koji se proizvodi tokom sporta dolazi u pomoć. Vrijeme je da posjetite teretanu.

Odgovorno planirajte svoje grickalice

Prema statistikama, ljudi premašuju unos kalorija za 50% zbog grickalica. Razmislite unaprijed o tome šta ćete jesti tokom dana. Dodajte hranu sa visokim sadržajem proteina. Trik: pokušajte oprati zube poslije jela, podsvijest će taj signal shvatiti kao kraj obroka.

Doza

Nemojte naglo odustati od šećera: najverovatnije će vam biti previše teško. Zbog toga smanjujte količinu svakog dana kako biste bez stresa mogli odustati od šećera. Ujutro kafi dodajte jednu kašiku manje, umesto jabuke uzmite celer za međuobrok.

Jedite više povrća

Kada birate između voća i povrća, prednost dajte povrću. Povrće sadrži sve mikrohranljive sastojke koji su vam potrebni, a vlakna će vam obezbijediti energiju tokom dana i smanjiti žudnju za šećerom.

Više šetnje

U svoj raspored dodajte večernje šetnje: na ovaj način možete izbjeći gledanje večernjih emisija ispred televizora, jer takve „sesije“ uvijek prati ne baš najzdravija hrana.

Jedite polako

Povežite svoje ukuse. Uživajte u procesu. Ne brinite o tome koji desert vas očekuje na kraju večere. Sjetite se principa ovdje i sada.