Butterfly pea ili plavi cvjetni čaj, popularan je i poznat po neobičnoj jarkoj plavoj boji. Plava boja zaista djeluje magično ali ne umanjuje svojstva njegovog okusa. Ovaj biljni čaj bez kofeina dobije se od cvjetnih latica ili od cijele biljke koja nosi naziv „krila goluba“.

Specifičan je po tome što se njegovi pupoljci beru rano ujutru, te suše kako bi u njemu ostalo što manje vlage. Nakon kuhanja, cvjetovi mijenjaju boju vode. Od plave do svijetlo plave. Ako čaju dodate neke druge sastojke poput začina, limunovog soka ili limunske trave, boja će postati ljubičasta. Napitak je podjednako dobrog ukusa ako je i hladan i vruć. U azijskoj medicini sam cvijet je ocijenjen kao umirujuća biljka koja poboljšava pamćenje i ublažava stres.

Posebnu popularnost ima u azijskim zemljama poput Tajlanda, Indije, Malezije i Vijetnama.

Zašto je čaj koristan?

Već jedan pogled na promjenu boje dovoljan je da se opustite i prilagodite mirnom raspoloženju. Sedativni efekti ovog pića čine ga idealnim napitkom prije spavanja. Plavi čaj smanjuje upalu pluća. Nakon visokokaloričnog obroka začinjene hrane, ovo piće savršeno će uspostaviti ravnotežu. U zauzetim danima čaj će pomoći u jačanju imunološkog sistema. Napitak tako lijepe boje ne doprinosi gubitku kilograma, ali ipak smanjuje potrebu za hranom prouzrokovanu stresnom situacijom, jer je za opuštanje dovoljno popiti šolju čaja.

Stanovnici Tajlanda vjeruju da ovo čarobno piće poboljšava vid, a također ima blagotvorno dejstvo na stanje kože i kose. Čaj ima specifičnu aromu sa primjesama kukuruza i zelenog graška, odlično se slaže sa lavandom, ružom, medom, limunom, majčinom dušicom i nanom.