U 16. stoljeću muškarci su ostavljali romantične ljubavne poruke i čestitke na pragovima svojih djevojaka. Bili su veoma kreativni, pa su ih pažljivo izrađivali koristeći obrubljene čipke i ukrasne vrpce

Priredila: Indira Delić 

Dan ljubavi – Valentinovo slavi se svakog 14. februara. Tragovi o ovom prazniku sežu još od rimske vladavine, dok je kršćanstvo bila potpuno nova i mlada religija. Klaudije I, tadašnji car, zabranio je ženidbu muškarcima. Bio je veoma strog, te je živio u uvjerenju da oni neće htjeti ići u rat ukoliko bi iza sebe morali ostavljati supruge i djecu.

Slavlje širom svijeta

No, kako bi zaustavio taj običaj, svećenik po imenu Valentin suprotstavio se caru. U tajnosti je počeo organizirati vjenčanja mladih parova koji su to željeli. Vjenčavao ih je sve dok ga car nije otkrio. Saznavši Valentinovu tajnu, car ga odlučuje kazniti tamnicom, pa smaknućem.

Nedugo nakon te odluke svećenik je 14. februara 269. godine ubijen. Nakon njegove smrti biva proglašen svecem. Poslije se kršćanstvo učvrstilo i kada su prestali progoni, svećenstvo je odlučilo da se taj dan slavi kao dan Svetog Valentina.

Dan Svetog Valentina se sve do 1969. godine slavio 14. februara. Poslije toga, ovaj praznik je postao neobavezan spomendan koji se slavi širom svijeta.

Simbol Valentinova je rimski bog Kupid, prikazan u liku lijepog dječaka s lukom i strijelom, koji pogotkom donosi ljubav.

 U 16. stoljeću muškarci su ostavljali romantične ljubavne poruke i čestitke na pragovima svojih djevojaka. Bili su veoma kreativni, pa su ih pažljivo izrađivali koristeći obrubljene čipke i ukrasne vrpce. Smatra se da su to bile prve čestitke i razglednice ikad poslane. S tom tradicijom prvi je počeo vojvoda Charles Orleanski, koji ju je poslao supruzi, dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. U današnje vrijeme se procjenjuje da se za Valentinovo u svijetu pošalje više od milijardu čestitki.

Obradujte voljenu osobu

Jeste li odabrali odgovarajući poklon za dragu osobu? Ukoliko niste, u nastavku nekoliko prijedloga koji će vam pomoći…

 Romantične ljubavne poruke i originalne čestitke

 

Ljubavni natpisi na zidu

 

 

Poruke u boci

 

Plišane igračke

Slatka kutija iznenađenja

Home made večera

Večer uz romantične filmove kod kuće